Veelgestelde vragen (faq)

Hieronder vind je vragen die wij vaak krijgen over energie besparen, isoleren, energie opwekken, de energietransitie, en over Wattnu zelf. Zit je vraag er niet bij? Mail dan naar info@wattnu.org. Je kunt ons ook bellen met je vraag op 035-23 43 800 (ma t/m do).

Ik ben woningeigenaar en ...

ik wil een lagere energierekening. Wat kan ik doen?

De hoeveelheid elektriciteit en gas die je verbruikt, heb je voor een belangrijk deel zelf in de hand. Niet alleen apparaten maar ook bepaalde gewoontes bepalen je energierekening. Kijk eens naar onze 24 Bespaartips. Hierop kun je zien hoeveel energie je al bespaart met eenvoudige aanpassingen. 
Door de watertemperatuur van je CV te verlagen, kun je besparen op je gasverbruik. Lees daarover hier meer. 

Goed isoleren is ook belangrijk. In een goed geïsoleerd huis ‘lekt’ er minder warmte weg en heb je minder energie nodig om het in de winter warm te krijgen.

Wil je meer besparen en advies op maat over kleine en grotere (isolatie)maatregelen? Vraag dan een gesprek met een van de energiecoaches van Wattnu aan. 

ik wil weten of ik recht heb op energietoeslag van de gemeente?

Huishoudens met een laag inkomen hebben recht op een energietoeslag. Voor wie de toeslag precies is en hoe veel deze bedraagt, is een overheidsbesluit dat wordt uitgevoerd door de gemeente. Op de website van de gemeente staat meer informatie.

ik wil een energiecoachgesprek aanvragen. Hoe doe ik dat?

Een energiecoachgesprek aan huis vraag je aan via het formulier op deze website. Heb je een simpele vraag, dan kun je ook een telefonisch energiecoachgesprek aanvragen of langskomen bij ons Energieloket in Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg. Kijk voor dagen en tijden in onze agenda.

ik wil weten wat een energiecoachgesprek mij oplevert?

De energiecoach maakt een stappenplan met kleine en grote maatregelen die je kunt nemen om energie te besparen en je huis beter te isoleren. Wanneer je met dit plan aan de slag wil, kan Wattnu je ondersteunen. Lees hoe en wat op deze webpagina onder stap 5 en 6.

ik wil mijn huis (beter) isoleren. Waar begin ik?

Wat de isolatiemogelijkheden zijn in jouw huis, is afhankelijk van het type woning en het bouwjaar van je woning. Meer daarover lees je hier.
Een energiecoach van Wattnu kan tijdens een afspraak bij jou thuis met je meekijken en -denken en je op weg helpen. Ook kan hij of zij je meer vertellen over onze collectieve inkoopacties voor isolatiemateriaal.

Op de website verbeterjehuis.nl vind je veel algemene informatie over isoleren en duidelijke stappen wanneer je zelf aan de slag wil met isoleren.
Leren van ervaringen van andere inwoners in onze gemeente? Kijk dan op: https://duurzamehuizenroute.nl/gemeente/gooise-meren

Houd ook onze agenda in de gaten want Wattnu organiseert regelmatig informatieavonden en workshops over isoleren.

ik wil weten of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?

Wanneer je wil weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp, kun je een afspraak maken voor een gespecialiseerd energiecoachgesprek. Onze coach bekijkt en beoordeelt of je huis geschikt is voor een warmtepomp en welk warmtepompsysteem het beste bij je huis en je wensen past. Daarnaast kan de coach nagaan of je huis in een buurt ligt waar de gemeente plannen heeft voor een collectief warmtenet. Zet in de aanvraag een vinkje bij: Ik wil weten of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp.

Wanneer je huis ná het energiecoachgesprek geschikt blijkt voor een warmtepomp, kun je je inschrijven voor onze collectieve inkoopactie voor warmtepompen.

ik wil meer weten over subsidies voor isoleren en verduurzamen. Waar vind ik informatie?

Op de website Verbeterjehuis.nl staat een subsidiewijzer die aangeeft welke subsidie of lening je kunt krijgen voor de verduurzaming van je huis. De ISDE-regeling bijvoorbeeld is een subsidie van de Rijksoverheid waarmee je een aardig deel van je kosten terug krijgt. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, onder meer dat je de isolatiemaatregel door een bedrijf laat uitvoeren en niet zelf doet. Op deze webpagina staat een stappenplan, een rekentool en een uitlegvideo over het aanvragen van de ISDE-subsidie.

ik wil subsidie aanvragen. Kan Wattnu mij daarbij helpen?

Ja, onze energiecoaches kunnen ook helpen bij het aanvragen van een subsidie. Kom langs bij ons Energieloket in de Bibliotheken in Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg. Kijk voor dagen en tijden in onze agenda.

ik zoek een betrouwbaar en vakkundig isolatiebedrijf. Heeft Wattnu tips?

Wattnu biedt samen met andere energiecoöperaties in de regio een collectieve inkoopactie voor isolatie. Je weet dan zeker dat je te maken hebt met betrouwbare en vakkundige leveranciers die kwalitatieve producten leveren, de juiste certificering hebben, financieel stabiel zijn en goede nazorg leveren.
Wattnu heeft geen commercieel belang bij de collectieve inkoopacties.

ik ga verbouwen. Wat raadt Wattnu mij aan om te doen om mijn huis te verduurzamen?

Verbouwen is dé kans om te verduurzamen, omdat:

  • de extra kosten van goed isoleren op dat moment lager zijn, dan als je dat later doet;
  • de kosten van energieverbruik daarna een stuk lager kunnen zijn;
  • je met minder troep en slopen op meer plekken kunt komen dan als je niet zou verbouwen.

Wil je dat een energiecoach meedenkt in je verbouwingsplannen, maak dan een afspraak om gratis een energiecoach op bezoek te krijgen.
Op de site van Milieu Centraal vind je ook meer info, waarbij het ook gaat over hergebruik van materialen.

ik wil zonnepanelen. Waar begin ik?

Wanneer je meer wil weten over zonnepanelen, kan onze energiecoach je op weg helpen. Hier kun je een energiecoachgesprek aan huis aanvragen.

Wattnu biedt samen met andere energiecoöperaties in de regio een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen. Je weet dan zeker dat je te maken hebt met leveranciers die kwalitatieve producten leveren, de juiste certificering hebben, financieel stabiel zijn en goede nazorg leveren.
Wattnu heeft geen commercieel belang bij de collectieve inkoopacties.

ik wil zonnepanelen op een monument of op mijn woning in beschermd gezicht. Wat zijn daarvoor de regels?

Op de website van de gemeente staan de actuele regels voor zonnepanelen en de (wel of niet) benodigde vergunningen.

ik ben geïnteresseerd in een sedumdak. Kan ik daarvoor ook bij Wattnu terecht?

Wattnu moedigt de aanleg van een sedumdak aan omdat een groen dak zorgt voor betere warmtewering en geluidsisolatie, en een beter rendement oplevert voor zonnepanelen. Daarbij neemt een dak met sedumplanten meer water op dan een gewoon plat dak waardoor het riool niet overbelast raakt, wat weer bijdraagt aan klimaatadaptatie. Daarom heeft Wattnu samen met andere energiecoöperaties in de regio een collectieve inkoopactie voor sedumdaken. Lees hier meer daarover.

Ik ben huurder en...

ik wil energie besparen. Wat kan ik doen?

Door het toepassen van kleine maatregelen en het aanpassen van je gedrag kun je al veel energie besparen. Kijk eens naar onze 24 Bespaartips. Hierop zie je  hoeveel energie je kunt besparen met kleine aanpassingen. Als je een eigen CV-ketel hebt, kun je gas besparen door de watertemperatuur van je CV te verlagen. Lees daarover hier meer.

Heb je een huurwoning met label DEFG en heb je een laag inkomen, dan kun je kosteloos een Energiebuddy en -klusser van Wattnu inschakelen, die kleine maatregelen voor je uitvoert.

ik wil mijn woning (beter) isoleren. Hoe pak ik dat aan?

Voor grotere isolatiemaatregelen in je huurwoning ben je afhankelijk van de woningcorporatie/verhuurder. Je kunt je verhuurder wel aansporen om je huis te verbeteren. Op deze website vind je tips hoe je dat kunt aanpakken. Goed om te weten: per 1 januari 2029 mogen er geen energielabels E, F en G van woningcorporaties meer worden verhuurd.

ik wil weten of ik recht heb op energietoeslag van de gemeente?

Huishoudens met een laag inkomen hebben recht op een energietoeslag. Voor wie de toeslag precies is en hoe veel deze bedraagt, is een overheidsbesluit dat wordt uitgevoerd door de gemeente. Op de website van de gemeente staat meer informatie.

Wij zijn een VvE en....

wij willen gezamenlijke isolatiemaatregelen nemen. Hoe doen we dat?

Wattnu helpt ook VvE's op weg bij het verduurzamen. We hebben speciale VvE-energiecoaches en een VvE-lidmaatschap. Lees hier meer en meld je VvE aan!

wij willen weten welke subsidies er zijn voor verduurzaming voor VvE’s?

Voor VvE's zijn er speciale subsidies. Verbeterjehuis.nl heeft een handige energiesubsidiewijzer waar je alle subsidies en financieringsmogelijkheden op een rij ziet.

Ik ben ondernemer en...

ik wil energie besparen in mijn bedrijf. Helpt Wattnu daar ook bij?

Jazeker, Wattnu helpt ook ondernemers om energie te besparen en te verduurzamen. Lees meer op onze webpagina 'Hulp voor bedrijven'.

ik wil mijn bedrijf verduurzamen. Kan Wattnu mij ondersteunen?

Als MKB'er kun je een energiecoach gesprek aanvragen. Ook grotere bedrijven helpen wij graag met verduurzamen. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

ik wil weten welke subsidies er zijn voor verduurzaming voor bedrijven?

Voor MKB (ook ZZP'ers) en grote bedrijven is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Op deze website staan alle voorwaarden. Hier vind je ook een handige subsidie- en financieringswijzer voor andere financiële ondersteuning.

https://gooisemeren.nl/ondernemen/bedrijfspand-verduurzamen/

ik ben eigenaar van een groot dak. Kan ik meedoen aan het '1000 daken project'?

Meld je meteen aan wanneer je wil deelnemen aan het 1000 daken project. Wij nemen zo snel mogelijk contact op om te onderzoeken of het dak geschikt is voor een zonnepaneelinstallatie, en zo ja, om verdere afspraken te maken.

ik wil weten wat 'Gooimeer Energie' doet?

Gooimeer Energie is een initiatief van Wattnu, bedrijvenvereniging FIN en de gemeente. Het project is gericht op het voorkómen van een overbelast elektriciteitsnet voor bedrijventerrein Gooimeer in Naarden. Een oplossing voor netcongestie is zo veel mogelijk energie zelf opwekken en de beschikbare netwerkcapaciteit zo slim mogelijk inzetten. Wattnu onderzoekt de mogelijkheden daarvoor. Meer weten? Mail naar gooimeerenergie@wattnu.org.

Ik wil meer weten over Wattnu

Wat krijg ik als lid van Wattnu?

Als lid van Wattnu bouw je met ons mee aan een eerlijke, duurzame, lokale energiegemeenschap. Je kunt als lid een gratis energiecoachgesprek aanvragen; je kunt ons energiedisplay lenen om je verbruik te meten; je kunt deelnemen aan lokale opwekprojecten en je kunt meedenken over energietransitieprojecten in Gooise Meren. Op deze pagina zetten we de voordelen op een rij en kun je je aanmelden als lid.

Hoe kan ik vrijwilliger worden bij Wattnu?

Fijn dat je geïnteresseerd bent in het bijdragen aan de energietransitie in Gooise Meren! Hier lees je meer over werken als vrijwilliger bij Wattnu,

Kan Wattnu een gastles over duurzame energie geven op mijn school?

Dat kan! Wattnu werkt samen met Omgevingseducatie, die lessen verzorgt voor het basisonderwijs en voor middelbare scholen. Kijk hier voor meer informatie.

Heeft Wattnu een winkel of bezoekadres waar ik kan binnenlopen met vragen?

Wattnu heeft geen winkel of bezoekadres maar wel een Energieloket in de Bibliotheken in Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg. Op specifieke dagen en tijden zijn hier energiecoaches aanwezig die vragen kunnen beantwoorden. Kijk voor dagen en tijden in onze agenda. Lukt het niet om langs te komen dan kun je ook een telefonisch energiecoachgesprek aanvragen of ons bellen op 035-23 43 800 (ma t/m do).

Heeft Wattnu een commercieel belang?

Wattnu is een coöperatie voor en door inwoners van Gooise Meren. We zijn onafhankelijk en hebben geen commercieel belang en geen winstoogmerk. We werken met enthousiaste en betrokken vrijwilligers die willen bijdragen aan een duurzame woonomgeving en aan de energietransitie in Gooise Meren.

Is Wattnu een initiatief van Gemeente Gooise Meren?

Wattnu is geen initiatief van de gemeente Gooise Meren, maar een initiatief van bewoners. Als coöperatie kunnen alle leden democratisch besluiten over het beleid. In deze korte animatie wordt uitgelegd wat een energiecoöperatie is en hoe een energiecoöperatie werkt.

Wattnu heeft wel een overeenkomst (convenant) met de gemeente Gooise Meren om samen te werken aan de energietransitie.

Is Wattnu een energiemaatschappij?

Wattnu is geen energiemaatschappij of energieleverancier, maar een energiecoöperatie. In deze korte animatie wordt helder uitgelegd wat een energiecoöperatie is en hoe een energiecoöperatie werkt.

Wattnu levert de in Gooise Meren opgewekte zonne-energie aan om | nieuwe energie. Bij om | kun je deze energie afnemen. Lees daarover meer op deze webpagina.

Kan ik een donatie doen aan Wattnu?

Wat goed dat je een donatie aan Wattnu overweegt! Wij accepteren giften en deze kunnen worden overgemaakt naar:
Stichting Energietransitie Gooise Meren
IBAN NL39RABO 0363 7731 18

Ik ben geïnteresseerd in de energietransitie en

ik wil weten wat dit precies inhoudt?

In deze video wordt duidelijk uitgelegd wat 'de energietransitie' precies is.

ik wil weten welke plannen er zijn voor de energietransitie in Gooise Meren?

Nederland heeft het doel om in 2050 een klimaat neutrale samenleving te zijn; ook Gooise Meren moet in 2050 aardgasvrij en energieneutraal zijn. Op de website van Gemeente Gooise Meren lees je meer over de weg daar naar toe.

ik wil weten of er een warmtenet in mijn wijk komt?

Voor elke wijk maakt de gemeente een WijkUitvoeringsPlan (WUP) voor de energietransite. Meer daarover lees je op de website van Gemeente Gooise Meren.

ik wil bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Hoe doe ik dat?

Als lid van Wattnu steun je duurzame, lokale opwekprojecten. Daarnaast kun je als Wattnu-lid ook participeren in zonnepaneelinstallaties. Hier lees je meer.

Ik wil lokaal opgewekte energie afnemen. Kan dat?

Dat kan! Wattnu levert sinds 2022 al haar lokaal coöperatief opgewekte energie van zonneprojecten aan om | nieuwe energie. Door klant te worden van om |, krijg jij jouw energie van (onder meer) zonne-energie opgewekt in Bussum, Naarden en Muiden. Lees hier meer.

Ik wil meer informatie en inspiratie over duurzame initiatieven in Gooise Meren

Er gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid in Gooise Meren! Kijk op de website Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren voor informatie en inspiratie en doe mee!
Op de website gooisemeren.nl/duurzaamheid/ staat een overzicht van verschillende duurzaamheidsonderwerpen.

ik wil als leerkracht/docent aandacht besteden aan de energietransitie in mijn les

Daar helpen we je graag bij! Op de pagina Energie educatie vind je links naar leuke, informatieve lesinhoud en lees je wat er nog meer mogelijk is.