Een groen dak

Een groen dak (met sedumplanten) kan meer water opnemen dan een gewoon plat dak. Het dak moet wel stevig zijn en 75 kg per m2 kunnen dragen. Bij grote regenbuien kan het groene dak regenwater opnemen waardoor het riool niet overbelast raakt.

Daarom geeft ons waterschap, Amstel, Gooi en Vecht, een subsidie van € 20 per m2, met een maximum van € 1100 per adres. Op de website van het waterschap lees je er meer over.

Voordelen van een groen dak

 • Verhoogt de levensduur van het dak

 • Het dak kan meer water opnemen

 • Betere warmtewering + geluidsisolatie

 • Verbeterd rendement zonnepanelen

 • Biodiversiteit en milieu verbeteren

 • Ziet er mooi uit!

Sedum is een plant die veel kan hebben en door het jaar heen van kleur verandert. Er worden verschillende soorten gecombineerd voor een levendig dak. Een sedumdak is niet beloopbaar en daardoor niet geschikt als dakterras.

Subsidie

Bij grote regenbuien kan het groene dak regenwater opnemen waardoor het riool niet overbelast raakt. Daarom geeft ons waterschap, Amstel, Gooi en Vecht, een subsidie van € 20 per m2, met een maximum van € 1100 per adres. Op de website van het waterschap lees je er meer over.

Voorbeelden bekijken

Eerst zien hoe het dak kan worden? De leverancier heeft in Scherpenzeel een aantal groendaken liggen. Kijk voor meer informatie op de site van Energie Verbonden.

Naast de mogelijkheid om in Scherpenzeel te kijken zijn er door de AltijdWerkplaats in Bussum een aantal proefopstellingen gemaakt. Je kunt deze bekijken in de Groene Ruyter ( De Ruyterlaan 24 a in Bussum). Daar kun je ook meer informatie over het vergroenen van je omgeving krijgen.

Zelf doen of laten doen

Als je een offerte aanvraagt, krijg je een aanbod voor beide mogelijkheden. Wanneer je kiest voor zelf doen brengt de leverancier de materialen bij je thuis.

Brochure met meer informatie

Het is raadzaam je eerst goed te laten informeren over de voordelen, mogelijkheden, en voorwaarden van sedumdaken. Hiertoe hebben we een informatiebrochure opgesteld met gedetailleerde informatie, inclusief de prijzen en subsidies.

Veelgestelde vragen

Kan ik dit samen met mijn buurtbewoners meedoen?

Samen werken met je buren loont. Dit levert niet alleen meer mooie platte daken op, maar ook een nog betere prijs bij onze leverancier en vanaf 3 deelnemers meer subsidie van het waterschap.

Kan ik een groendak combineren met zonnepanelen?

Bij een groot plat dak is het mogelijk een sedumdak te combineren met zonnepanelen. Omdat de sedumplantjes het dak verkoelen neemt de opbrengst van de zonnepanelen nog iets toe. De combinatie van sedum en zonnepanelen is maatwerk. Neem daarom contact op met de coördinator.

Wat doet Wattnu voor je?

Als vrijwilligersorganisatie helpt Wattnu medebewoners in Gooise Meren met energie besparen. Dat doen we naast huisbezoeken en presentaties ook door het verzorgen van collectieve inkoopacties. Dit nemen we je uit handen:

 • Selectie maken van maatregelen en goede producten
 • Selecteren van goede bedrijven, bij voorkeur lokaal of regionaal. Dit zijn bedrijven die een goede prijs-kwaliteit leveren, gecertificeerd zijn, financieel stabiel zijn voor gegarandeerde nazorg en, heel belangrijk: de aanvraag goed oppakken, binnen de afgesproken doorlooptijden
 • Afspraken maken met de geselecteerde bedrijven. Over de prijs, maar ook het traject en de doorlooptijden
 • Oplossen van onduidelijkheden. We zijn een vraagbaak en geven informatie, bijvoorbeeld als je huis in een beschermd dorpsgezicht ligt of er speciale omstandigheden zijn
Wat gebeurt er na uw inschrijving?

Bevestiging

Je ontvangt een automatische email met bevestiging van je inschrijving. Hierin staat ook het emailadres van de Wattnu contactpersoon. Bij haar kunt u terecht met eventuele vragen en opmerkingen.

Afspraak schouw

Binnen één week nemen de deelnemende bedrijven contact op voor het maken van een afspraak voor een schouw bij je thuis om de situatie ter plekke te bekijken.

Schouw

De leverancier(s) komt/komen bij je langs om je wensen te bekijken. Voor zonnepanelen vul je eerst een vragenlijst in, zodat de leveranciers beter het bezoek kunnen voorbereiden. Bij spouwmuurisolatie worden er enkele gaatjes in de buitenmuren gemaakt om te bekijken of je spouw geschikt is. Deze gaatjes worden weer dichtgemaakt. Een schouw duurt ongeveer een uur.

Definitieve offerte

Op basis van de schouw maakt elk bedrijf een maatwerkofferte, inclusief je persoonlijke wensen. Deze is gebaseerd op de afgesproken pakketprijzen, vermeerderd met eventuele kosten voor meerwerk.

Beslissen

Je beslist zelf of je akkoord gaat met één van de offertes. Het is prettig als je ook zelf de bedrijven informeert waarvoor je niet hebt gekozen.

Uitvoering

Daarna spreek je samen met de leverancier een datum af voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het streven is om de werkzaamheden binnen 2 à 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. Na afloop ontvangt je een enquête om je mening over het proces te horen, zodat we het nog beter kunnen doen.

Financiën - hoe betaal je het?

De prijzen voor de verschillende maatregelen zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Maar uw energierekening ook. Nog steeds geldt: verduurzamen is op de langere termijn een goede investering. Maar hoe betaal je het?

Groen dak (en andere groene maatregelen)

Ons waterschap Amstel, Gooi en Vecht geeft subsidies voor verschillende maatregelen om beter om te gaan met regenwater. Ook dit zijn subsidies achteraf. Je kunt er meer over lezen bij de uitgebreide informatie over groene daken of op de website van het waterschap zelf.

(Groen) lenen

Voor de verduurzaming van je huis zijn er speciale leenmogelijkheden: een duurzaamheidslening. De rente is lager dan voor een gewone lening en de condities zijn ook beter. Er zijn 2 aanbieders:

 • Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Onze gemeente is aangesloten bij dit fonds. Meer informatie vind je op SVn
 • Een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op de website lees je er meer over

Naast deze leningen zijn er ook de gangbare mogelijkheden zoals een (extra) hypotheek, een groene hypotheek of een persoonlijke lening. Neem daarvoor contact op met je bank of een financieel deskundige.

Geld lenen betekent ook terugbetalen. Door je huis te verduurzamen heb je minder last van stijgende energieprijzen en verdien je als het ware de aflossing terug. Omdat isolatie en zonnepanelen een lange levensduur hebben, langer dan de looptijd van een lening, levert je investering daarna ook rendement op.
Een financieel deskundige kan daar meer over vertellen.

Spaargeld

Door energie te besparen verlaag je je energierekening. Als je spaargeld hebt, verdien je met de huidige lage rente en stijgende inflatie niet veel geld. Je geld levert meer op als je je huis isoleert of investeert in zonnepanelen.

Meer weten of direct inschrijven?

Meer informatie over deze actie vind je op deze pagina. Schrijf je dan in via het inschrijfformulier op Energie Verbonden, onze samenwerking met energiecoöperaties uit de regio.

Inschrijven Groene Daken