Een groen dak

Een groen dak (met sedumplanten) heeft heel veel voordelen: van betere isolatie tot opname van regenwater; van goed voor het milieu tot simpelweg een mooie aanblik. Kies je ook voor een groen dak? Dan hoef je niet zelf te gaan zoeken en regelen. Met deze inkoopactie ben je verzekerd van een betrouwbare en vakkundige leverancier, een goed product en een goede prijs.

Voordelen van een groen dak

Steeds meer mensen nemen een groen dak. Waarom? Groen is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het koeler, omdat de zon niet direct op het dak schijnt. Een groen dak neemt regenwater op en de planten voeren het op een natuurlijke manier weer af. Tenslotte verhoogt een groen dak de levensduur van je dak omdat het dak veel minder in aanraking komt met zon en water.

De voordelen van een groen dak op een rij:

  • verhoogt de levensduur van het dak;

  • neemt meer regenwater op;

  • isoleert;

  • verbetert het rendement van zonnepanelen door verkoelende werking;

  • is goed voor de biodiversiteit en het milieu;

  • ziet er mooi uit! Sedum is een plant die veel kan hebben en door het jaar heen van kleur verandert. 

Let wel: Het dak moet stevig zijn en 75 kg per m2 kunnen dragen. Een sedumdak is niet beloopbaar en daardoor niet geschikt als dakterras. 

Subsidie voor een groendak

Bij grote regenbuien kan een groen dak regenwater opnemen waardoor het riool niet overbelast raakt. Daarom heeft ons waterschap, Amstel Gooi en Vecht, een subsidiebudget voor groen daken (of andere maatregelen). Sinds 2024 kan deze subsidie alleen worden aangevraagd  door inwoners die met minimaal 3 huishoudens samenwerken, of door buurtinitiatieven, woningcorporaties en VvE's. Op de website van het waterschap (klik hier) lees je er meer over.

Twee leveranciers, 2 voordelen

In 2024 hebben we de leveranciersselectie uitgebreid naar twee bedrijven: Groendak en nieuwkomer Hoveniersbedrijf ’t Gooische. Deze selectie is gebaseerd op een veelheid aan criteria zoals prijs, product, bedrijfsgrootte, ervaring, uitvoering met eigen personeel, onderhoud, dakinspectie, certificaten etc.

Het verschil tussen beide bedrijven? 

  • Groendak gebruikt los substraat, wat de levensduur van het sedum ten goede komt.
  • ’t Gooische gebruikt substraatmat. Deze is lichter en daardoor geschikt voor daken met beperkte draagkracht.

Het bedrijf Groendak kan het dak volledig leggen óf alleen leveren, waarbij je het zelf legt. Bij het aanvragen van een offerte ontvang je van hen een aanbod voor beide mogelijkheden.

Voorbeelddaken bekijken

Wil je eerst zien hoe het dak kan worden? Deze leverancier heeft in Scherpenzeel een aantal groendaken liggen. Kijk voor meer informatie op de site van Energie Verbonden

Ook dichterbij, bij de AltijdWerkplaats van de Groene Ruyter in Bussum kun je een aantal proefopstellingen bekijken. Bij de Groene Ruyter is daarnaast nog veel meer informatie te verkrijgen over het vergroenen van je omgeving. Bekijk de website van de Groene Ruyter en/of bezoek de AltijdWerkplaats (zie de website voor openingstijden).

Veelgestelde vragen

Kan ik dit samen met mijn buurtbewoners doen?

Samen werken met je buren loont. Dit levert niet alleen meer mooie groene daken op, maar ook een nog betere prijs bij onze leverancier.  Vanaf 3 deelnemers krijg je meer subsidie van het waterschap (zolang er subsidiebudget beschikbaar is). Lees meer op de website van het waterschap (klik hier).

Kan ik een groendak combineren met zonnepanelen?

Bij een groot plat dak is het mogelijk een sedumdak te combineren met zonnepanelen. Omdat de sedumplantjes het dak verkoelen, neemt de opbrengst van de zonnepanelen nog iets toe. De combinatie van sedum en zonnepanelen is maatwerk. Neem daarom contact op met onze coördinator.

Hoe verloopt de collectieve inkoopactie?

1. Inschrijving en bevestiging

Meld je aan voor de collectieve inkoopactie via het inschrijfformulier op de website van Energie Verbonden, de koepelorganisatie van energiecoöperaties in onze regio. Na aanmelding ontvang je een automatische email met bevestiging van de inschrijving. Hierin staat ook het emailadres van de contactpersoon bij Wattnu. Bij vragen en/of opmerkingen kun je contact opnemen met de contactpersoon.

2. Offerte en eventueel contact voor een schouw

Je ontvangt een offerte van Groendak en van 't Gooische, onze 2 vaste leveranciers. De offerte van Groendak bevat twee prijzen: één voor het compleet leveren én aanbrengen van het sedumdak en één met een richtrijs voor het alleen leveren van materialen. 
Groendak houdt in de gaten of er meerdere aanmeldingen in de buurt zijn. Vanaf 5 huishoudens biedt dit prijsvoordeel en vanaf 3 huishoudens mogelijk subsidievoordeel. Zie voor meer informatie de brochure Sedumdak.

3. Schouw

Om de specifieke situatie van het dak of daken goed in te schatten voor de uiteindelijke offerte, zal de leverancier vragen om foto's van het dak. In 95% van de gevallen kan op basis van foto's worden bepalen of het dak geschikt is voor sedumdaken. Indien er nog vragen zijn, zal de leverancier een afspraak voor schouw maken. Er komt dan een adviseur van het bedrijf bij je langs. Het bezoek duurt ongeveer een uur.

4. Definitieve offerte

Op basis van de schouw ontvang je een maatwerkofferte, inclusief je persoonlijke wensen. Deze is gebaseerd op de afgesproken pakketprijzen.

5. Beslissen

Ga je akkoord met de offerte, dan retourneer je de offerte met handtekening aan de leverancier. Het is prettig als je ook het bedrijf informeert waarvoor je niet hebt gekozen.

6. Uitvoering en afronding

Daarna spreek je samen met de leverancier een datum af voor de levering of levering en aanbrengen van het sedumdak. Het streven is om de werkzaamheden binnen 2 à 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden.

Na afloop ontvang je een enquête om je mening over het proces te horen, zodat we het in de toekomst nog beter kunnen doen.

Meer weten en meedoen?

Om je goed te informeren over de voordelen, mogelijkheden en voorwaarden van sedumdaken, hebben we een informatiebrochure opgesteld, waarin ook prijzen en subsidies staan vermeld. Deze brochure is te downloaden op de website van Energie Verbonden, het samenwerkingsverband van energiecoöperaties uit de regio. 

Ik doe mee aan de collectieve inkoopactie voor een groen dak!