Een groen dak

Een groen dak (met sedumplanten) kan meer water opnemen dan een gewoon plat dak. Bij grote regenbuien kan het groene dak regenwater opnemen waardoor het riool niet overbelast raakt. Daarom geeft ons waterschap, Amstel, Gooi en Vecht, een subsidie van € 20 per m2, met een maximum van € 1100 per adres.

Voordelen van een groen dak

  • Verhoogt de levensduur van het dak

  • Het dak kan meer water opnemen

  • Betere warmtewering + geluidsisolatie

  • Verbeterd rendement zonnepanelen

  • Biodiversiteit en milieu verbeteren

  • Ziet er mooi uit! Sedum is een plant die veel kan hebben en door het jaar heen van kleur verandert. Er worden verschillende soorten gecombineerd voor een levendig dak. 

Let wel: Het dak moet stevig zijn en 75 kg per m2 kunnen dragen. Een sedumdak is niet beloopbaar en daardoor niet geschikt als dakterras. 

Subsidie

Bij grote regenbuien kan het groene dak regenwater opnemen waardoor het riool niet overbelast raakt. Daarom geeft ons waterschap, Amstel, Gooi en Vecht, een subsidie van € 20 per m2, met een maximum van € 1100 per adres. Op de website van het waterschap lees je er meer over.

Voorbeelden bekijken

Eerst zien hoe het dak kan worden? De leverancier heeft in Scherpenzeel een aantal groendaken liggen. Kijk voor meer informatie op de site van Energie Verbonden.

Ook dichterbij, bij de AltijdWerkplaats van de Groene Ruyter in Bussum kun je een aantal proefopstellingen bekijken. Bij de Groene Ruyter is daarnaast nog veel meer informatie te verkrijgen over het vergroenen van je omgeving. Bekijk de website van de Groene Ruyter en/of bezoek de AltijdWerkplaats (zie de website voor openingstijden).

Zelf doen of laten doen

Als je een offerte aanvraagt, krijg je een aanbod voor beide mogelijkheden. Wanneer je kiest voor zelf doen brengt de leverancier de materialen bij je thuis.

Veelgestelde vragen

Kan ik dit samen met mijn buurtbewoners doen?

Samen werken met je buren loont. Dit levert niet alleen meer mooie platte daken op, maar ook een nog betere prijs bij onze leverancier en vanaf 3 deelnemers meer subsidie van het waterschap.

Kan ik een groendak combineren met zonnepanelen?

Bij een groot plat dak is het mogelijk een sedumdak te combineren met zonnepanelen. Omdat de sedumplantjes het dak verkoelen neemt de opbrengst van de zonnepanelen nog iets toe. De combinatie van sedum en zonnepanelen is maatwerk. Neem daarom contact op met de coördinator.

Wat doet Wattnu voor je?

Als vrijwilligersorganisatie helpt Wattnu medebewoners in Gooise Meren met energie besparen. Dat doen we naast huisbezoeken en presentaties ook door het verzorgen van collectieve inkoopacties. Dit nemen we je uit handen:

  • Selectie maken van maatregelen en goede producten
  • Selecteren van goede bedrijven, bij voorkeur lokaal of regionaal. Dit zijn bedrijven die een goede prijs-kwaliteit leveren, gecertificeerd zijn, financieel stabiel zijn voor gegarandeerde nazorg en, heel belangrijk: de aanvraag goed oppakken, binnen de afgesproken doorlooptijden
  • Afspraken maken met de geselecteerde bedrijven. Over de prijs, maar ook het traject en de doorlooptijden
  • Oplossen van onduidelijkheden. We zijn een vraagbaak en geven informatie, bijvoorbeeld als je huis in een beschermd dorpsgezicht ligt of er speciale omstandigheden zijn
Wat gebeurt er na je inschrijving?

Bevestiging

Je ontvangt een automatische email met bevestiging van je inschrijving. Hierin staat ook het emailadres van de Wattnu contactpersoon. Bij haar kun je terecht met eventuele vragen en opmerkingen.


Offerte en eventueel contact voor een schouw

Je ontvangt een offerte van Groendak. Deze offerte bevat altijd twee prijzen. Eén voor het compleet leveren én aanbrengen van het sedumdak en één met een richtrijs voor het alleen leveren van materialen. Groendak houdt in de gaten of er meerdere aanmeldingen in de buurt zijn. In dit geval kan Groendak een extra korting geven omdat zij maar 1 maal hoeven te rijden voor een aantal daken. 

Schouw

Om de specifieke situatie van het dak of daken goed in te schatten voor de uiteindelijke offerte, zal Groendak vragen voor fotos van het dak. In 95% van de gevallen kan Groendak hiermee bepalen of het dak geschikt is voor sedumdaken. Indien er nog vragen zijn, zal Groendak een afspraak voor schouw maken. Er komt dan een adviseur van het bedrijf bij je langs. Het bezoek duurt ongeveer een uur.

Definitieve offerte

Op basis van de schouw maakt elk bedrijf een maatwerkofferte, inclusief je persoonlijke wensen. Deze is gebaseerd op de afgesproken pakketprijzen, vermeerderd met eventuele kosten voor meerwerk.

Beslissen

Je beslist zelf of je akkoord gaat met één van de offertes. Het is prettig als je ook zelf de bedrijven informeert waarvoor je niet hebt gekozen.

Uitvoering

Daarna spreek je samen met de leverancier een datum af voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het streven is om de werkzaamheden binnen 2 à 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. 

Na afloop ontvang je een enquête om je mening over het proces te horen, zodat we het nog beter kunnen doen.

Meer weten en meedoen?

Het is raadzaam je eerst goed te (laten) informeren over de voordelen, mogelijkheden, en voorwaarden van sedumdaken. Hiertoe hebben we een informatiebrochure opgesteld met gedetailleerde informatie, inclusief de prijzen en subsidies.

Meer informatie over deze actie vind je op deze pagina op de website van Energie Verbonden, onze samenwerking met energiecoöperaties uit de regio. 

Ik doe mee!