Zonnepanelen
Van 1 april 2023 tot 31 maart 2024

Betrouwbare leveranciers
Om onze leden te ontzorgen hebben wij een voorselectie gemaakt van twee betrouwbare en vakkundige regionale bedrijven: Groenpand uit Utrecht en Zekerzon uit Amsterdam. Beide met een uitstekende staat van dienst en een kwalitatief hoogstaand productaanbod. In 2021 en 2022 hebben we al naar grote tevredenheid samengewerkt met deze bedrijven.
In de inkoopactie is er de keuze tussen twee verschillende typen panelen. Panelen van hoge kwaliteit die – afhankelijk van de situatie van je huis – zowel in serie als parallel geschakeld kunnen worden. De systemen worden tegen concurrerende prijzen aangeboden.
Je kunt de zonnepanelen huren of kopen; we bieden beide mogelijkheden. Als je de panelen huurt is het ook mogelijk ze tijdens de huurperiode over te nemen. Boetevrij.
"Met ál die zonnepaneel leveranciers wist ik echt niet meer wat te kiezen. Bij de inkoopactie van Wattnu is de selectie al vóór mij gedaan" - deelnemer collectieve inkoopactie
Waar moet je zelf aan denken?
- Je moet minimaal 6 panelen kunnen plaatsen. Op zonatlas.nl kun je al een eerste inschatting maken van het potentieel van je dak. Bij het aanvragen van de offerte vul je de vragenlijst in om de mogelijkheden goed in te schatten
- Kijk op de website van de gemeente voor de regels voor zonnepanelen en de (wel of niet) benodigde vergunningen.
- Advies voor het brandveilig plaatsen én onderhouden van zonnepanelen staat op de website van de landelijke brandweer. Uiteraard plaatsen onze leveranciers de zonnepanelen conform deze richtlijnen.
- De elektriciteit die je panelen opleveren, kun je terug leveren aan het energienet. Dat wordt verrekend met de stroom die je zelf afneemt wanneer je panelen niet voldoende leveren. Deze salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd. Lees er meer over op de website van Vereniging Eigen Huis.
Hoe verloopt de collectieve inkoopactie?
- Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Onze gemeente is aangesloten bij dit fonds. Meer informatie vind je op SVn
- Een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op de website lees je er meer over
1. Inschrijving en bevestiging
Meld je aan voor de collectieve inkoopactie via het inschrijfformulier op de website van Energie Verbonden, de koepelorganisatie van energiecoöperaties in onze regio. Na aanmelding ontvang je een automatische email met bevestiging van de inschrijving. Hierin staat ook het emailadres van de contactpersoon bij Wattnu. Bij vragen en/of opmerkingen kun je contact opnemen met de contactpersoon.
2. Offerte
Het streven is dat je binnen 2 weken een indicatieve offerte in je mailbox ontvangt van Groenpand en Zekerzon (check evt. de spambox). Deze is gebaseerd op satellietbeelden van jouw dak en het door jou opgegeven elektriciteitsverbruik. De offerte wordt pas definitief als er een schouw van de situatie bij je thuis is geweest. De bedrijven zullen een afspraak maken voor deze schouw. Door de gigantische vraag naar zonnepanelen kunnen de wachttijden voor de eerste indicatieve offerte oplopen tot een maand. De bedrijven doen er alles aan om je zo spoedig mogelijk te contacteren.
3. Afspraak voor schouw
De bedrijven nemen contact op voor het maken van een afspraak voor een schouw bij je thuis om de situatie ter plekke te bekijken. Deze technische schouw duurt ongeveer een uur. De leverancier bekijkt de geschiktheid van het dak, eventuele obstakels, de locatie voor de omvormer en het kabeltraject en de meterkast.
4. Definitieve offerte
Op basis van de schouw past elk bedrijf de indicatieve offerte aan naar een definitieve maatwerkofferte, inclusief je persoonlijke wensen. Deze is gebaseerd op de afgesproken pakketprijzen, plus eventuele kosten voor meerwerk.
5. Beslissen
Ga je akkoord met één van de offertes, dan retourneer je de offerte met handtekening aan de betreffende leverancier. Het is prettig als je ook het bedrijf informeert waarvoor je niet hebt gekozen.
6. Uitvoering en afronding
Na akkoord op de offerte spreek je met de gekozen leverancier een datum af voor het uitvoeren van de werkzaamheden. De leverancier is over het algemeen een dag bezig met de installatie van het systeem. Het streven is om de werkzaamheden binnen 2 à 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden.
Helaas zijn de huidige wachttijden vanwege de enorme drukte aanzienlijk langer dan normaal. Houd rekening met een doorlooptijd van 6-7 maanden tussen acceptatie van de offerte en de realisatie van de installatie. De bedrijven er alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te laten zijn.
Na afloop ontvang je een enquête om je mening over het proces te horen, zodat we het nog beter kunnen doen.
Financiën - hoe betaal je het?
De prijzen voor de verschillende maatregelen zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Maar je energierekening ook. Nog steeds geldt: verduurzamen is op de langere termijn een goede investering. Maar hoe betaal je het?
Zonnepanelen: met ingang van 2023 geen BTW
Voor zonnepanelen krijg je geen subsidie. Maar als particulier betaal je geen BTW; dat scheelt 21%.
(Groen) lenen
Voor de verduurzaming van je huis zijn er speciale leenmogelijkheden: een duurzaamheidslening. De rente is lager dan voor een gewone lening en de condities zijn ook beter. Er zijn 2 aanbieders:
Naast deze leningen zijn er ook de gangbare mogelijkheden zoals een (extra) hypotheek, een groene hypotheek of een persoonlijke lening. Neem daarvoor contact op met je bank of een financieel deskundige.
Geld lenen betekent ook terugbetalen. Door je huis te verduurzamen heb je minder last van stijgende energieprijzen en verdien je als het ware de aflossing terug. Omdat isolatie en zonnepanelen een lange levensduur hebben, langer dan de looptijd van een lening, levert je investering daarna ook rendement op.
Een financieel deskundige kan daar meer over vertellen.
Spaargeld
Door energie te besparen verlaag je je energierekening. Als je spaargeld hebt, verdien je met de huidige lage rente en stijgende inflatie niet veel geld. Je geld levert meer op als je je huis isoleert of investeert in zonnepanelen.
Meer weten en meedoen?
In deze brochure hebben we alle informatie voor je op een rij gezet. Deze staat op de website van Energie Verbonden, het samenwerkingsverband van energiecoöperaties uit de regio.