Zonnepanelen

Door zonnepanelen op je huis (of garage) te plaatsen wek je zelf energie op. En met deze collectieve inkoopactie krijg je een goede installatie met kwaliteitsproducten, die vakkundig worden gelegd door gerenommeerde bedrijven tegen concurrerende prijzen.

Twee soorten panelen, huren of kopen

Net als vorig jaar hebben we weer een scherpe aanbieding voor twee verschillende typen panelen. Panelen van hoge kwaliteit die – afhankelijk van de situatie van je huis – zowel in serie als parallel geschakeld kunnen worden. 

Je kunt zonnepanelen huren of kopen; we bieden beide mogelijkheden. Als je de panelen huurt is het ook mogelijk ze tijdens de huurperiode over te nemen. Boetevrij.

Geen subsidie, maar ook geen BTW

Op zonnepanelen krijg je geen subsidie. Maar er zit ook geen btw meer op zonnepanelen, dat scheelt 21%. 

Met ingang van 2023 is het dus niet meer nodig eerst de rekening mèt btw te betalen en daarna de btw terug te vragen bij de belastingdienst. Dat maakt de aanschaf nog eenvoudiger. 

Waar moet ik verder aan denken?

  • Je moet minimaal 6 panelen kunnen plaatsen. Op zonatlas.nl kun je al een eerste inschatting maken van het potentieel van je dak. Bij het aanvragen van de offerte vul je de vragenlijst in om de mogelijkheden goed in te schatten
  • Woon je in een beschermd dorpsgezicht? Dan gelden er extra spelregels vanuit de gemeente. Basisregel is dat de zonnepanelen niet vanaf de straat zichtbaar mogen zijn. De gemeente bekijkt momenteel of deze basisregel wat versoepeld moet worden
  • De elektriciteit die je panelen opleveren kun je terug leveren aan het energienet. Dat wordt verrekend met de stroom die je zelf afneemt wanneer je panelen niet voldoende leveren. Deze salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd. In welk tempo is nog niet bekend. Het opslaan van je eigen energie in een huisbatterij is in ontwikkeling, maar nu nog niet rendabel

Veelgestelde vragen

Wat doet Wattnu voor je?

Als vrijwilligersorganisatie helpt Wattnu medebewoners in Gooise Meren met energie besparen. Dat doen we naast huisbezoeken en presentaties ook door het verzorgen van collectieve inkoopacties. Dit nemen we je uit handen:

  • Selectie maken van maatregelen en goede producten
  • Selecteren van goede bedrijven, bij voorkeur lokaal of regionaal. Dit zijn bedrijven die een goede prijs-kwaliteit leveren, gecertificeerd zijn, financieel stabiel zijn voor gegarandeerde nazorg en, heel belangrijk: de aanvraag goed oppakken, binnen de afgesproken doorlooptijden
  • Afspraken maken met de geselecteerde bedrijven. Over de prijs, maar ook het traject en de doorlooptijden
  • Oplossen van onduidelijkheden. We zijn een vraagbaak en geven informatie, bijvoorbeeld als je huis in een beschermd dorpsgezicht ligt of er speciale omstandigheden zijn
Wat gebeurt er na je inschrijving?

Bevestiging

Je ontvangt een automatische email met bevestiging van je inschrijving. Hierin staat ook het emailadres van de Wattnu contactpersoon. Bij haar kun je terecht met eventuele vragen en opmerkingen.

Afspraak schouw

Binnen enkele weken nemen de deelnemende bedrijven contact op voor het maken van een afspraak voor een schouw bij je thuis om de situatie ter plekke te bekijken.

Schouw

De leverancier(s) komt/komen bij je langs om je wensen te bekijken. Voor zonnepanelen vul je eerst een vragenlijst in, zodat de leveranciers beter het bezoek kunnen voorbereiden. 

Definitieve offerte

Op basis van de schouw maakt elk bedrijf een maatwerkofferte, inclusief je persoonlijke wensen. Deze is gebaseerd op de afgesproken pakketprijzen, plus eventuele kosten voor meerwerk.

Beslissen

Je beslist zelf of je akkoord gaat met één van de offertes. Het is prettig als je ook zelf de bedrijven informeert waarvoor je niet hebt gekozen.

Uitvoering

Daarna spreek je samen met de leverancier een datum af voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het streven is om de werkzaamheden binnen 2 à 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. 

Na afloop ontvang je een enquête om je mening over het proces te horen, zodat we het nog beter kunnen doen.

Financiën - hoe betaal je het?

De prijzen voor de verschillende maatregelen zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Maar je energierekening ook. Nog steeds geldt: verduurzamen is op de langere termijn een goede investering. Maar hoe betaal je het?

Zonnepanelen: met ingang van 2023 geen BTW 

Voor zonnepanelen krijg je geen subsidie. Maar als particulier betaal je geen BTW; dat scheelt 21%. 

(Groen) lenen

Voor de verduurzaming van je huis zijn er speciale leenmogelijkheden: een duurzaamheidslening. De rente is lager dan voor een gewone lening en de condities zijn ook beter. Er zijn 2 aanbieders:

  • Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Onze gemeente is aangesloten bij dit fonds. Meer informatie vind je op SVn
  • Een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op de website lees je er meer over

Naast deze leningen zijn er ook de gangbare mogelijkheden zoals een (extra) hypotheek, een groene hypotheek of een persoonlijke lening. Neem daarvoor contact op met je bank of een financieel deskundige.

Geld lenen betekent ook terugbetalen. Door je huis te verduurzamen heb je minder last van stijgende energieprijzen en verdien je als het ware de aflossing terug. Omdat isolatie en zonnepanelen een lange levensduur hebben, langer dan de looptijd van een lening, levert je investering daarna ook rendement op.
Een financieel deskundige kan daar meer over vertellen.

Spaargeld

Door energie te besparen verlaag je je energierekening. Als je spaargeld hebt, verdien je met de huidige lage rente en stijgende inflatie niet veel geld. Je geld levert meer op als je je huis isoleert of investeert in zonnepanelen.

Meer weten en meedoen?

Ik doe mee!