Isolatie

Isoleren betekent meer comfort, een lagere energierekening en een bijdrage aan een beter milieu. Bij de isolatie van je huis heb je veel mogelijkheden, afhankelijk van je huis en je wensen. Wij helpen graag bij het maken van een goede keuze en hebben voor deze collectieve inkoopactie een selectie gemaakt van betrouwbare en vakkundige leveranciers en kwaliteitsmateriaal.

Van 1 april 2023 tot 31 maart 2024

Voordelen van onze collectieve inkoopactie

Wanneer je wil gaan isoleren, sta je voor een hoop keuzes: welke maatregel levert het meeste op? Welk bedrijf is betrouwbaar en levert goed werk? Welke materialen zijn het beste? Wattnu helpt je bij deze vragen. Onze energiecoach kijkt mee welke maatregel het meeste oplevert in jouw situatie. En door mee te doen met de collectieve inkoopactie, hoef je zelf niet meer te wikken en wegen met welke leverancier je in zee gaat. 

Wij werken al een paar jaar naar grote tevredenheid met de Isolatiespecialist en met Van de Bunt isolatietechniek. Zij leveren goede kwaliteit en bieden garantie. 

Welke isolatiemaatregelen vallen onder de collectieve inkoop?

De geselecteerde leveranciers hebben een breed aanbod aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie, kruipruimte-isolatie of dakisolatie. Voor vloer-, bodem- en spouwmuurisolatie zijn er vaste prijzen per m2. Voor het isoleren van de zolder hebben we een richtprijs kunnen bedingen, omdat er veel variatie is in zolders. Vanwege de sterk wisselende prijzen op de huidige isolatiemarkt, werken we met prijsafspraken per kwartaal.

Ook goed geïsoleerde ramen zorgen voor een lagere energierekening en meer comfort in je huis. Helaas hebben wij door de schaarste aan materialen en mankracht op dit moment géén collectieve inkoopactie voor dubbel glas.

Hoe verloopt de collectieve inkoopactie?

1. Inschrijving en bevestiging

Meld je aan voor de collectieve inkoopactie via het inschrijfformulier op de website van Energie Verbonden, de koepelorganisatie van energiecoöperaties in onze regio. Na aanmelding ontvang je een automatische email met bevestiging van de inschrijving. Hierin staat ook het emailadres van de contactpersoon bij Wattnu. Bij vragen en/of opmerkingen kun je contact opnemen met de contactpersoon.

2. Afspraak voor schouw

Binnen enkele weken nemen de deelnemende bedrijven aan deze inkoopactie contact op voor het maken van een afspraak voor een schouw bij je thuis om de situatie ter plekke te bekijken.

3. Schouw

De leverancier(s) komt/komen bij je langs om je wensen te bekijken. Bij spouwmuurisolatie worden er enkele gaatjes in de buitenmuren gemaakt om te bekijken of de spouw geschikt is. Deze gaatjes worden weer dichtgemaakt. Een schouw duurt ongeveer een uur.

4. Definitieve offerte

Op basis van de schouw maakt elk bedrijf een maatwerkofferte, inclusief je persoonlijke wensen. De offerte is gebaseerd op de afgesproken pakketprijzen, plus eventuele kosten voor meerwerk.

5. Beslissen

Ga je akkoord met één van de offertes, dan retourneer je de offerte met handtekening aan de betreffende leverancier. Het is prettig als je ook het bedrijf informeert waarvoor je niet hebt gekozen.

6. Uitvoering en afronding

Na akkoord op de offerte spreek je met de leverancier een datum af voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het streven is om de werkzaamheden binnen 2 à 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. Wel komt het regelmatig voor dat deze termijn niet wordt gehaald en dat je langer moet wachten op de uitvoering, vanwege de grote vraag naar isolatie op dit moment.

Na afloop ontvang je een enquête om je mening over het proces te horen, zodat we het nog beter kunnen doen.

Financiën - hoe betaal je het?

De prijzen voor de verschillende maatregelen zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Maar de energierekening ook. Nog steeds geldt: verduurzamen is op de langere termijn een goede investering. Maar hoe betaal je het?

Subsidie voor isolatie: ISDE

Gelukkig zijn de subsidiebedragen dit jaar flink verhoogd. Het subsidie percentage hangt af van het aantal dingen dat je doet: bij 1 maatregel is het 15%. Neem je 2 maatregelen dan krijg je 30%. Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren. De subsidie wordt na afloop aangevraagd en uitbetaald. De maatregelen hoeven niet gelijktijdig genomen te worden. Er mag 24 maanden tussen de beide facturen liggen, mits de eerste rekening na 1 januari 2023 gedateerd is. Is de eerste rekening in 2022 opgesteld, dan heb je maar 12 maanden de tijd. 

Kijk voor meer informatie op subsidiepagina. Alle details voor deze subsidie lees je op de website van de overheid.

Let op: je kunt per maatregel maar 1x subsidie krijgen. Het is daardoor niet mogelijk om bijvoorbeeld eerst subsidie te vragen voor de ramen aan de voorkant van je huis en dan na een paar jaar nog een keer subsidie voor de achterkant.

(Groen) lenen

Voor de verduurzaming van je huis zijn er speciale leenmogelijkheden: een duurzaamheidslening. De rente is lager dan voor een gewone lening en de condities zijn ook beter. Er zijn 2 aanbieders:

  • Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Onze gemeente is aangesloten bij dit fonds. Meer informatie vind je op SVn
  • Een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op de website lees je er meer over

Naast deze leningen zijn er ook de gangbare mogelijkheden zoals een (extra) hypotheek, een groene hypotheek of een persoonlijke lening. Neem daarvoor contact op met je bank of een financieel deskundige.

Geld lenen betekent ook terugbetalen. Door je huis te verduurzamen heb je minder last van stijgende energieprijzen en verdien je als het ware de aflossing terug. Omdat isolatie en zonnepanelen een lange levensduur hebben, langer dan de looptijd van een lening, levert je investering daarna ook rendement op.
Een financieel deskundige kan daar meer over vertellen.

Spaargeld

Door energie te besparen verlaag je je energierekening. Als je spaargeld hebt, verdien je met de huidige lage rente en stijgende inflatie niet veel geld. Je geld levert meer op als je je huis isoleert of investeert in zonnepanelen.

Meer weten en meedoen?

  • In onze brochure kun je meer lezen over de verschillende mogelijkheden.
  • Op onze voorlichtingsavonden gaan we dieper in op mogelijke isolatiemaatregelen. Bekijk de Wattnu agenda voor komende data.
  • Liever een advies op basis van je huis en je wensen? Vraag dan een gesprek aan met een van de energiecoaches van Wattnu.
Ik doe mee aan de collectieve inkoopactie voor isolatie!