Isolatie
Tot 1 april 2024

Bij de collectieve inkoopactie wordt de isolatie door de vakman aangebracht. Dit is een voorwaarde voor de subsidie en zorgt daarnaast voor kwaliteit en garantie. De subsidiebedragen zijn met ingang van dit jaar verhoogd.
Wat valt onder de collectieve inkoop?
Naast bodem, vloer en spouwmuurisolatie hebben we dit jaar ook de mogelijkheid de zolder te laten isoleren. Omdat er veel variatie in zolders is, hebben we voor deze isolatie een richtprijs kunnen bedingen; voor vloer, bodem en spouwmuren zijn er vaste prijzen per m2.
Goed geïsoleerde ramen zorgen niet alleen voor een lagere energierekening, maar zeker ook voor meer comfort in je huis. Door de schaarste aan materialen en mankracht kunnen wij je op dit moment voor dubbel glas helaas géén aanbod doen.
Dit jaar is het ook mogelijk een sedumdak met korting te kopen. Vooral in de zomer isoleert zo’n dak en het kan meer regen opnemen. Sedum kan ook gecombineerd worden met zonnepanelen.
Veelgestelde vragen
- Selectie maken van maatregelen en goede producten
- Selecteren van goede bedrijven, bij voorkeur lokaal of regionaal. Dit zijn bedrijven die een goede prijs-kwaliteit leveren, gecertificeerd zijn, financieel stabiel zijn voor gegarandeerde nazorg en, heel belangrijk: de aanvraag goed oppakken, binnen de afgesproken doorlooptijden
- Afspraken maken met de geselecteerde bedrijven. Over de prijs, maar ook het traject en de doorlooptijden
- Oplossen van onduidelijkheden. We zijn een vraagbaak en geven informatie, bijvoorbeeld als je huis in een beschermd dorpsgezicht ligt of er speciale omstandigheden zijn
- Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Onze gemeente is aangesloten bij dit fonds. Meer informatie vind je op SVn
- Een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op de website lees je er meer over
Wat doet Wattnu voor je?
Als vrijwilligersorganisatie helpt Wattnu bewoners en bedrijven in Gooise Meren met energie besparen. Dat doen we naast huisbezoeken en presentaties ook door het verzorgen van collectieve inkoopacties. Dit nemen we je daarbij uit handen:
Wat gebeurt er na je inschrijving?
Bevestiging
Je ontvangt een automatische email met bevestiging van je inschrijving. Hierin staat ook het emailadres van de Wattnu contactpersoon. Bij haar kun je terecht met eventuele vragen en opmerkingen.
Afspraak schouw
Binnen enkele weken nemen de deelnemende bedrijven contact op voor het maken van een afspraak voor een schouw bij je thuis om de situatie ter plekke te bekijken.
Schouw
De leverancier(s) komt/komen bij je langs om je wensen te bekijken. Bij spouwmuurisolatie worden er enkele gaatjes in de buitenmuren gemaakt om te bekijken of de spouw geschikt is. Deze gaatjes worden weer dichtgemaakt. Een schouw duurt ongeveer een uur.
Definitieve offerte
Op basis van de schouw maakt elk bedrijf een maatwerkofferte, inclusief je persoonlijke wensen. Deze is gebaseerd op de afgesproken pakketprijzen, plus eventuele kosten voor meerwerk.
Beslissen
Je beslist zelf of je akkoord gaat met één van de offertes. Het is prettig als je ook zelf de bedrijven informeert waarvoor je niet hebt gekozen.
Uitvoering
Daarna spreek je samen met de leverancier een datum af voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het streven is om de werkzaamheden binnen 2 à 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. Wel komt het regelmatig voor dat deze termijn niet wordt gehaald en dat je langer moet wachten op de uitvoering.
Na afloop ontvang je een enquête om je mening over het proces te horen, zodat we het nog beter kunnen doen.
Financiën - hoe betaal je het?
De prijzen voor de verschillende maatregelen zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Maar de energierekening ook. Nog steeds geldt: verduurzamen is op de langere termijn een goede investering. Maar hoe betaal je het?
Subsidie voor isolatie: ISDE
Gelukkig zijn de subsidiebedragen dit jaar flink verhoogd. Het subsidie percentage hangt af van het aantal dingen dat je doet: bij 1 maatregel is het 15%. Neem je 2 maatregelen dan krijg je 30%. Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren. De subsidie wordt na afloop aangevraagd en uitbetaald. De maatregelen hoeven niet gelijktijdig genomen te worden. Er mag 24 maanden tussen de beide facturen liggen, mits de eerste rekening na 1 januari 2023 gedateerd is. Is de eerste rekening in 2022 opgesteld, dan heb je maar 12 maanden de tijd.
Kijk voor meer informatie op subsidiepagina. Alle details voor deze subsidie lees je op de website van de overheid.
Let op: je kunt per maatregel maar 1x subsidie krijgen. Het is daardoor niet mogelijk om bijvoorbeeld eerst subsidie te vragen voor de ramen aan de voorkant van je huis en dan na een paar jaar nog een keer subsidie voor de achterkant.
(Groen) lenen
Voor de verduurzaming van je huis zijn er speciale leenmogelijkheden: een duurzaamheidslening. De rente is lager dan voor een gewone lening en de condities zijn ook beter. Er zijn 2 aanbieders:
Naast deze leningen zijn er ook de gangbare mogelijkheden zoals een (extra) hypotheek, een groene hypotheek of een persoonlijke lening. Neem daarvoor contact op met je bank of een financieel deskundige.
Geld lenen betekent ook terugbetalen. Door je huis te verduurzamen heb je minder last van stijgende energieprijzen en verdien je als het ware de aflossing terug. Omdat isolatie en zonnepanelen een lange levensduur hebben, langer dan de looptijd van een lening, levert je investering daarna ook rendement op.
Een financieel deskundige kan daar meer over vertellen.
Spaargeld
Door energie te besparen verlaag je je energierekening. Als je spaargeld hebt, verdien je met de huidige lage rente en stijgende inflatie niet veel geld. Je geld levert meer op als je je huis isoleert of investeert in zonnepanelen.
Meer weten en meedoen?
- In onze brochure kun je meer lezen over de verschillende mogelijkheden.
- Op onze voorlichtingsavonden gaan we dieper in op mogelijke isolatiemaatregelen. Bekijk de Wattnu agenda voor komende data.
- Op de website van Energie Verbonden kun je nog meer lezen.
- Liever een advies op basis van je huis en je wensen? Vraag dan een gesprek aan met een van de energiecoaches van Wattnu.