Gooimeer Energie
Gooimeer Energie is een samenwerkingsproject van, voor en door ondernemers met als doel de beschikbare netwerkcapaciteit op bedrijventerrein Gooimeer in Naarden zo slim mogelijk in te zetten. Het project wordt actief ondersteund door bedrijvenvereniging FIN, gemeente Gooise Meren en Wattnu. Samen werken we aan een toekomstvaste stroomvoorziening voor het bedrijventerrein en betaalbare en voorspelbare energieprijzen.
De energietransitie is in volle gang en de vraag naar elektriciteit neemt sterk toe. Dit zet ons elektriciteitsnetwerk onder grote druk. Een tekort aan netwerkcapaciteit dreigt en dat wordt voor steeds meer ondernemers een probleem.
Het project Gooimeer Energie wil dat probleem vóór zijn. Door zo veel mogelijk energie zelf op te wekken. En door de beschikbare netwerkcapaciteit zo slim mogelijk in te zetten. Dat werkt pas echt goed als we het samen doen: door, voor en met de ondernemers op Gooimeer.
Wat doet Gooimeer Energie?
Gooimeer Energie is in de 2e helft van 2023 van start gegaan met een energieverkenning. Een team studenten van TU/Delft heeft in samenwerking met netbeheerder Liander de stroomvoorziening op Gooimeer in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat een deel van het stroomnetwerk met regelmaat overbelast is. En dat heeft gevolgen voor ondernemers die hun stroomvoorziening willen uitbreiden.
In 2024 gaat Gooimeer Energie verder op 2 sporen:
- Inzoomen op de probleemgebieden in het stroomnetwerk, samen met netbeheerder Liander en de grootste verbruikers, en onderzoeken welke knelpunten we kunnen wegnemen door slim om te gaan met verbruik, opwek en opslag van elektriciteit.
- Drie maatregelen stimuleren die het stroomnetwerk ontlasten en de ondernemers op het terrein direct iets opleveren:
Maatregel 1: Geld verdienen met je dak
Het opwekken van elektriciteit door zonnepanelen op eigen dak scheelt aanzienlijk in de energiekosten en de terugverdientijd is relatief kort. Ook voor verhuurders en vastgoedeigenaren zijn er tegenwoordig aantrekkelijke mogelijkheden om uit een zonnestroominstallatie een mooi rendement te halen, de waarde van het pand te verhogen én de huurders blij te maken met goedkope stroom van eigen dak.
Maatregel 2: Slim laden en laadpleinen
De behoefte aan laadpalen voor elektrische auto's en transport neemt hard toe. Als ieder voor zichzelf aan de slag gaat, lopen we snel vast. Door slim samen te werken kunnen we optimaal omgaan met de beperkte capaciteit. Bovendien helpen gedeelde, centraal aangestuurde laadpleinen bij het ontlasten van het stroomnetwerk.
Maatregel 3: Een eigen energiecoöperatie voor Gooimeer oprichten
Overtollige stroom doorverkopen aan andere ondernemers op het terrein kan heel voordelig zijn voor zowel de opwekker als de afnemer van de stroom. Door zelf een energiecoöperatie op te richten die dit zonder winstbejag faciliteert, kunnen alle ondernemers op het terrein hiervan profiteren.
Niets missen van de ontwikkelingen?
Vul je gegevens in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond Gooimeer Energie.