Subsidies en financiering

Wil je je woning of gebouw verduurzamen? Bijvoorbeeld isoleren of een zonneboiler of warmtepomp aanschaffen? Dan zijn er diverse subsidies en financieringen mogelijk. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Subsidie voor verduurzaming

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) krijg je subsidie voor energiebesparende en duurzame maatregelen in je woning of bedrijfspand. De subsidie is beschikbaar voor isolatiemaatregelen, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet of een elektrische kookvoorziening.

Meer informatie over deze subsidie en de voorwaarden vind je op de website van RVO. Hier staat een handig stappenplan en kun je een rekentool invullen die laat zien hoeveel de subsidie bedraagt. Let op: voor het verkrijgen van de subsidie is het heel belangrijk dat je aan alle eisen van het stappenplan voldoet!

Check de Energiesubsidiewijzer voor subsidies waar je recht op kunt hebben

ISDE subsidie aanvragen voor woningeigenaren - video van RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

Financiering

Het Nationaal Warmtefonds biedt aan huiseigenaren en VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld voor isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. 
Bij de Energiebespaarlening lenen eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen tot 60.000 euro tegen 0% rente. Op de website van het Warmtefonds lees je meer over de voorwaarden en de tarieven.

Op Verbeterjehuis vind je alle aanbieders van leningen voor verduurzaming

Meenemen in je hypotheek

Veel banken hebben een duurzaamheidskorting en een groendepot op het moment dat je energiebesparende voorzieningen wilt gaan treffen. Informeer bij je eigen financieel adviseur of geldverstrekker naar de mogelijkheden. Voor verduurzamen mag je extra geld lenen via je hypotheek, bijvoorbeeld voor betere isolatie en zonnepanelen. Je krijgt weliswaar hogere hypotheeklasten, maar je betaalt iedere maand minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je nieuwe huis en ben je beter voorbereid op wonen zonder aardgas. Meer informatie hierover vind je op de site van Milieu Centraal.

Wattnu kan je helpen!

Soms zijn de voorwaarden van subsidie of financiering niet duidelijk, of is de aanvraag ingewikkeld. De coaches van Wattnu kunnen je helpen bij vragen over subsidies en financiering. Je kunt met een eenvoudige vraag altijd langskomen bij het Energieloket in de Bibliotheek, of een mail sturen naar energiecoaches@wattnu.org.

Subsidies en financiering voor VVE's

Voor VvE´s is er de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). VvE's kunnen daarmee (aparte) subsidies aanvragen voor energie-advies, verduurzamingsmaatregelen en voor oplaadpuntenadvies. Meer informatie op de website van RVO.

De Energiesubsidiewijzer zet ook voor VvE's overige mogelijke subsidies mooi op een rij.

Via het Nationaal Warmtefonds kunnen niet alleen particulieren maar ook VvE´s een gunstige Energiebespaarlening afsluiten. Lees er meer over op de website van het Warmtefonds.

Subsidies en financiering voor ondernemers

Voor MKB (ook ZZP'ers) en grote bedrijven is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Op deze website staan alle voorwaarden. Hier vind je ook een handige subsidie- en financieringswijzer voor andere financiële ondersteuning.