Mee met de energiecoach: Rommel
Wat de energiecoaches misschien wel het vaakst horen bij een huisbezoek, is: ‘Let maar niet op de rommel’. Bij het oplopen van de trap, bij het openen van de deur naar de kinderslaapkamer of de zolder. Het is ook niet niks om je woning van top tot teen te laten zien aan een wildvreemde. Waarom zou je dat doen? Ruud legt het uit.
Let niet op de rommel
Je krijgt tegenwoordig van alle kanten - van je bank, de hypotheekverstrekker en zelfs je ziektekostenverzekeraar - advies om energie te besparen. Vaak zijn deze adviezen voor de hand liggende tips. Ja, korter douchen met een waterbesparende douchekop, dat weet iedereen nu wel! Maar het verduurzamen van een woning om daarmee substantieel energie en CO2 te besparen, vraagt absoluut om maatwerk. Geen woning is hetzelfde en elke gezinssituatie verschilt. Daarmee is ook elk huisbezoek en de mogelijkheden om te verduurzamen anders.
Dikke 8
Bewoners die een energiecoach van Wattnu over de vloer hebben gehad, zijn hierover buitengewoon tevreden, zo blijkt uit een enquête die we hebben gedaan. We kregen als rapportcijfer een dikke 8! Mocht je toch nog twijfelen om mij of één van mijn collega-energiecoaches uit te nodigen, laat me je dan gerust stellen. Om te beginnen werken wij als vrijwilliger en willen wij je niets verkopen, alleen maar verder helpen. Je kunt met alle soorten vragen bij ons terecht. Met informatie over je energieverbruik die je voor het bezoek aanlevert, bereiden we ons goed voor.
Tijdens het huisbezoek letten we niet op de rommel 😉 maar op de kwaliteit van de vloer-, muur- en dakisolatie, en of er wel of niet sprake is van isolatieglas. Ook letten we op een gezond binnenklimaat, iets wat nog wel eens wordt vergeten bij het isoleren en kierdicht maken. We eindigen standaard aan de keukentafel waar we samen de bevindingen bespreken. Zoals welke isolatiemaatregelen het meeste effect zullen hebben, de kosten daarvan en wat de verwachte energiebesparing en comfortverbetering is. En niet onbelangrijk: van welke subsidies je gebruik kunt maken.
Warmtepomp of zonnepanelen?
Als je daarin geïnteresseerd bent, kijken we ook naar de mogelijkheden en de kostenbesparing van de installatie van een warmtepomp. Of naar de plaatsing van zonnepanelen, wat met de salderingsregeling die voorlopig blijft bestaan en de gedaalde prijzen heel interessant is. Zeker als je de voorziene verdere stijging van de gasprijs in ogenschouw neemt. Wanneer je dan besluit om inderdaad isolatiemaatregelen te ondernemen, of een warmtepomp of zonnepanelen aan te schaffen, helpen we je ook graag verder aan een betrouwbare leverancier via onze collectieve inkoopactie.
Gezondheidscheck
Eigenlijk kun je een energiecoachgesprek zien als een gezondheidscheck van je huis. Gratis (als lid van Wattnu), en het levert je op de korte of langere termijn nog geld op ook. Als vrijwillige energiecoaches hebben we allemaal onze eigen drijfveren om dit te doen. Mijn drijfveer is dat ik mensen wil helpen omdat het voor zowel de portemonnee als het milieu te duur is om niets te doen. En als ik daar dan een dikke 8 en tevreden bewoners voor terugkrijg, is dat voor mij méér dan genoeg om nog vele huisbezoeken af te leggen. Wanneer zal ik bij jou langskomen?