Mee met de energiecoach: De meest gehoorde vraag...

"Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?" Dát is momenteel de hamvraag bij de huisbezoeken van veel energiecoaches. Het antwoord van energiecoach Ruud is meestal volmondig: "ja". Om vervolgens voor te rekenen dat al gauw honderden euro’s per jaar op de energierekening kan worden bespaard! 

Hoge subsidie én energiebesparing

De installatie van een warmtepomp is zo lucratief omdat deze de gratis warmte uit lucht, water of bodem, via een natuurkundige truc omzet in een veel hoger temperatuurniveau voor binnenshuis. Een oude truc, die al begin 1900 werd toegepast door Generaal Electric bij de eerste koelkast (een ‘omgekeerde’ warmtepomp). Deze was toen nog erg duur, wel twee keer de prijs van een T-Ford! De warmtepompen die we nu plaatsen om ons huis te verwarmen, komen qua prijs niet in de buurt van een (nieuwe) auto en zijn door de hoge subsidie en energiebesparing zeer in trek. 

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt één deel energie (elektra) en levert vier delen energie (warm water). Een warmtepomp gebruikt 2 kWh aan elektra per uitgespaarde m3 gas waardoor bij de huidige gas- en elektraprijs zo’n 0,75 euro per m3 wordt ‘verdiend’. Nog belangrijker is dat op iedere uitgespaarde m3 gas 1,8 kg minder aan CO2 wordt uitgestoten.

Waar kijk ik naar bij het kiezen van een warmtepomp?

Het eerste waar ik naar kijk als de bewoner vraagt of een warmtepomp mogelijk is, is of de woning redelijk tot goed geïsoleerd is. Woningen gebouwd na 1995 zijn in principe geschikt voor een All Electric warmtepomp. Bij oudere woningen is aanvullende isolatie vaak noodzakelijk. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van de warmtepomp, omdat de woning met een lage watertemperatuur kan worden verwarmd.

Een andere voorwaarde is een laagtemperatuur afgiftesysteem. Dat is op de eerste plaats vloerverwarming of laagtemperatuur convectoren. Maar bestaande plaatradiatoren voorzien van eenvoudig te monteren radiatorventilatoren, volstaan meestal ook.
Daarnaast is het oppervlak van de buitengevel van belang. Zo is het energieverlies van een tussenwoning of een appartement lager dan van een vrijstaande of hoekwoning. 

Ook moet er plaats zijn voor een binnen en buitenunit en bij All Electric ook voor een grote (250 liter!) warmwaterboiler. 

Tenslotte is het gasverbruik van invloed in welke mate de investering lucratief is. Bij een laag gasverbruik is de terugverdientijd navenant langer dan bij een hoog gasverbruik. 

Eerst betere isolatie?

Afhankelijk van de woonsituatie zijn er altijd vier opties. De eerste is om vooralsnog geen warmtepomp te installeren. Bijvoorbeeld omdat het gasverbruik zeer laag is en de terugverdientijd van de investering daarom erg lang. Of omdat de woning onvoldoende is of kan worden geïsoleerd waardoor deze alleen met een hoge watertemperatuur (boven de 60 C) warm te krijgen is. Het advies is dan eerst te investeren in betere isolatie, bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie en/of isolatieglas.

Een hybride warmtepomp is een goede optie voor oudere woningen met een oorspronkelijk slechte of geringe isolatie. Een hybride warmtepomp wordt naast de bestaande cv-ketel geïnstalleerd. De warmtepomp verwarmt de woning. De cv-ketel zorgt voor warm water en ondersteunt de warmtepomp automatisch op ijsdagen om de dan vereiste hogere watertemperatuur te realiseren.

Na aftrek van de subsidie, bedraagt de investering in een hybride warmtepomp zo’n 3000 tot 3500 euro inclusief installatie. Afhankelijk van de isolatie van de woning, het stookgedrag en het aantal ijsdagen per jaar, bespaar je met een hybride warmtepomp tussen de 50% tot 80 % op het jaarlijkse gasverbruik. Bij een gasverbruik van bijvoorbeeld 1400 m3 en een besparing van 65 % wordt zo’n 680 euro p/j aan energiekosten bespaard. Je verdient de warmtepomp dan in 5 jaar terug!

Meer lezen over verschillende warmtepompen? Lees de informatie bij onze collectieve inkoopactie voor warmtepompen.

Met of zonder cv-ketel?

Voor bewoners die op termijn van het gas af willen, is een All Electric Ready warmtepomp een goede optie. Deze functioneert in eerste instantie als een hybride warmtepomp naast de bestaande cv-ketel en kan later worden uitgebreid met een warmwaterboiler voor het douche/tapwater om 'All Electric' te gaan. Het is een goede tussenoplossing, zeker wanneer isolatiemaatregelen zijn gepland. Óf wanneer het nog te vroeg is om de cv-ketel te vervangen.  Het voordeel van zo'n tussenoplossing is dat proefondervindelijk kan worden vastgesteld of de ketel bij ijsdagen nog moet bijspringen. Zo ja, dan is nog aanvullende isolatie nodig.

Bewoners die al een goed geïsoleerd huis hebben, kunnen kiezen voor een All Electric warmtepomp. De woning kan dan van het gas af waarmee jaarlijks 300 euro aan vastrecht wordt bespaard. Naast dat de woning goed geïsoleerd moet zijn, is ook een laagtemperatuur afgifte systeem c.q. vloerverwarming en/of LTV geschikte radiatoren vereist. Alleen dan kan de warmtepomp ook op ijsdagen de woning met een lage watertemperatuur efficiënt verwarmen. 

Omdat de investering in een All Electric warmtepomp met ruim 10.000 euro (inclusief installatie minus subsidie) relatief hoog is, is deze financieel gezien alleen echt interessant bij een hoog gasverbruik, waarbij de besparing navenant groot is. Bij een gasverbruik van bijvoorbeeld 2200 m3 per jaar, wordt dan 1650 euro aan energiekosten bespaard. Inclusief de vastrechtbesparing telt dat op tot maar liefst 1950 euro per jaar. De terugverdientijd van de warmtepomp komt dan op 5 tot 6 jaar.

Te duur om niets te doen

De terugverdientijden bereken ik op basis van de huidige gemiddelde gas- en stroomprijs. Naar verwachting gaat o.a. door Europese regelgeving en de geopolitieke situatie, de gasprijs de komende jaren structureel stijgen terwijl de stroomtarieven zullen dalen. Dat betekent dat de al buitengewoon goede ‘return on investment’ nog beter wordt! Met een All Electric warmtepomp heb je een milieuvriendelijk verwarmingssysteem dat klaar is voor de toekomst.

Tenslotte: iedere woonsituatie is anders. Dus wil je weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp en welke dan, aarzel niet en vraag een energiecoachgesprek aan. Als onafhankelijke energiecoach kom ik of een van mijn 'collega's' dan graag bij je langs. Want bedenk: het is te duur om niets te doen!

Vraag een energiecoachgesprek aan, gratis voor leden van Wattnu!
Wattnu 15april24 Jacq Roos Fotografie 0146 lr