Mee met de energiecoach: besparen met een warmtepomp
‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’ riep ooit een legendarische voetballer. Dit geldt zeker bij huishoudens die veel gas verbruiken. Het nadeel: een hoge energierekening. Het voordeel: er valt veel te besparen! Hoe? Met een warmtepomp! De energiecoach weet of je huis daar klaar voor is.

"Kan dat in mijn huis?"
De bewoners van de hoekwoning uit 1938 waar ik een paar jaar geleden op bezoek was, lieten mij met trots zien dat zij sindsdien de begane grondvloer, de spouwmuren en het schuine pannendak aan de binnenzijde hebben geïsoleerd. Ook vervingen zij een deel van het verouderde Thermopane dubbelglas door HR++ isolatieglas met een drie keer hogere isolatiewaarde. Zij vragen zich nu af of het huis klaar is voor een volgende stap: een warmtepomp.
Hoewel hun isolatie sterk is verbeterd, voldoet de woning nog niet aan de minimaal vereiste isolatiewaarden om van het gas af te gaan. Maar de plaatsing van een hybride warmtepomp lijkt zeker mogelijk. Na opnieuw een ronde door de woning, maak ik in de woonkeuken een eerste calculatie. Het vierpersoonshuishouden gebruikt 1940 m3 gas per jaar. Na aftrek van het gas voor warmwater en koken, blijft 1700 m3 over voor verwarming. Op basis van de uitgevoerde isolatie en het stookgedrag is mijn inschatting dat met een hybride warmtepomp een besparing van zo’n 1400m3 gas haalbaar is. Uitgaande van de gangbare energieprijs voor gas en elektra wordt met de warmtepomp zo’n 0,70 euro op iedere bespaarde kubieke meter gas ‘verdiend’. Voor hen maar liefst 830 euro per jaar!
Kosten en baten
Een hybride warmtepomp kost grofweg 6400 euro inclusief installatie. Na aftrek van 2400 euro subsidie via de ISDE-regeling 4000 euro netto. Daarmee verdienen de bewoners de hybride warmtepomp binnen vijf jaar terug! De maandlasten zullen aanzienlijk dalen en in de toekomst weinig stijgen als de gasprijs verder omhoog gaat. En dat gaat gebeuren in de komende jaren. Met een besparing van 1400 m3 gas per jaar besparen zij bij gebruik van groene stroom ook nog eens ruim 2 ton per jaar aan CO2. Naast de lagere energielasten kun je daar op verjaardagen aardig mee koketteren.
Oude cv ketel
Over het algemeen kunnen alle niet verouderde cv-ketels worden aangesloten op een hybride warmtepomp. Maar de cv-ketel in dit huis is 21 jaar oud en aan vervanging toe. Mijn advies is om deze tegelijkertijd door een goed modulerende ketel te vervangen die optimaal samenwerkt met de warmtepomp. Mooi is dat bij de huidige generatie warmtepompen de stroom- en gasprijs worden ingevoerd. Bij vorst bepaalt de warmtepomp automatisch wanneer deze door de grotere warmtevraag veel stroom gebruikt en het goedkoper is dat de cv-ketel tijdelijk bijspringt.
Zelf heb ik thuis zo’n hybride combinatie en het is geweldig om met de HomeWizard te zien dat ik vorige (weliswaar zachte) winter nauwelijks gas voor verwarming heb gebruikt. Alleen bij een paar strenge nachtvorsten sprong de cv-ketel ’s ochtends even bij om de woonkamer op de gewenste temperatuur te brengen.
Zonnepanelen terugverdienen
Bij een derde kop koffie reken ik de bewoners toch ook nog even voor dat met de plaatsing van zonnepanelen, ook nu het kabinet heeft aangekondigd de salderingsregeling per 2027 te beëindigen, de elektrarekening flink kan dalen. De prijzen van zonnepanelen zijn namelijk enorm gedaald. Weliswaar vragen steeds meer energieleveranciers een terugleververgoeding, maar dan nog verdien je volgens Milieu Centraal de zonnepanelen in zo’n zeven jaar terug.
De wijze waarop de energieleveranciers de terugleververgoeding van de zonnestroom toepassen is zeer verschillend en soms ondoorzichtig. Het loont hiernaar te kijken om daarmee veel te besparen.
Tenslotte wijs ik ze op de collectieve inkoop van Wattnu waar bij bonafide bedrijven vrijblijvend offertes voor zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp kunnen worden aangevraagd.