Mee met de energiecoach: De rekensom

Ruud krijgt een vraag van een enigszins wanhopige ouder met twee puberzonen: Hoe kunnen we besparen op de energierekening?!? Ruud maakte een stappenplan met een berekening, en die rekensom zegt alles... 

De rekensom zegt alles

”Wat kunnen we doen om de energiekosten te verlagen?” Vroeg een enigszins wanhopige ouder die alleen woont met twee puberzonen. In hun tussenwoning uit de jaren vijftig in Bussum Zuid zijn nog nauwelijks isolatiemaatregelen getroffen. Op radiatorfolie en het verouderde Thermopane glas na. De energierekening voor de kleine eengezinswoning is met 285 euro per maand dan ook aan de hoge kant.

Warmtepomp en zonnestroom

Ik start het energiecoachgesprek met een ronde om en in de woning met de warmtecamera. We zien duidelijk waar de warmte de woning verlaat en de koude naar binnen komt. Er valt niet aan te ontkomen: naast advies voor het aanpassen van woon- en stookgedrag, zijn ook substantiële isolatiemaatregelen nodig om het energieverbruik te verlagen.
Aan de keukentafel stel ik samen met de bewoonster een voorlopig plan van aanpak op. De focus ligt op het isoleren van de schil van de woning. De warmte die daardoor niet weglekt hoeft tenslotte niet te worden opgewekt.

Naast vloer- en spouwmuurisolatie besluiten we alleen het verouderde Thermopane dubbelglas in de woonkamer en badkamer te vervangen door HR++ isolatieglas met een driemaal hogere isolatiewaarde. Daarnaast bekijken we de mogelijkheid voor plaatsing van een hybride warmtepomp. Een warmtepomp levert op basis van één deel energie (elektra) maar liefst vier delen energie (warmwater) op waardoor veel op gas wordt bespaard. De kosten zijn zo’n 4000 euro netto inclusief plaatsing en subsidie. Bij de gangbare gas en elektra prijzen wordt al gauw zo’n 0,70 euro op iedere uitgespaarde m3 gas ‘verdiend’. Met de ingeschatte gasbesparing van 1000 m3 per jaar wordt de warmtepomp dan in zo’n 6 jaar terugverdiend!

Het financiële plaatje wordt nog gunstiger als naast de plaatsing van het aantal zonnepanelen voor het reguliere elektraverbruik, extra panelen worden geplaatst voor het stoomverbruik van de warmtepomp. Het elektraverbruik van een warmtepomp ligt tussen de 2 tot 2,3 kWh per uitgespaarde m3 gas wat betekent 5 panelen extra. Nu afbouw van de salderingsregeling voorlopig van de baan is, is de plaatsing van extra zonnepanelen nog steeds erg aantrekkelijk. Wel vragen steeds meer energieleveranciers een beperkte vergoeding voor teruglevering van de eigen zonnestroom aan het net.

Kosten op een rij

We zetten de kosten nog even op een rij: voor de isolatiemaatregelen, het isolatieglas, de 14 zonnepanelen en de hybride warmtepomp komen we op een totale investering van 16.000 euro.

De bewoonster kan een subsidie (ISDE) aanvragen en krijgt bij twee of meer isolatiemaatregelen globaal 30 procent per maatregel subsidie op de materiaal- en plaatsingskosten. Daarnaast kan de bewoonster een duurzaamheidslening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds waarover ze géén rente betaalt. Met een looptijd van 20 jaar bedraagt de aflossing slechts 65 euro per maand.

De energierekening bedraagt na de verduurzaming van de woning naar verwachting maximaal 130 euro per maand. Tel daar de aflossing van de duurzaamheidslening bij, en je komt nog steeds ruim onder het bedrag dat het gezin nu kwijt is aan energiekosten.

Hogere woningwaarde

Bijkomend voordeel is dat ze weinig last zal hebben van de verwachte structurele stijging van de gasprijs door haar goed geïsoleerde huis. En ook de substantiële CO2 besparing van maar liefst 1,8 ton per jaar mag niet ongenoemd blijven! Last but not least: met de verduurzaming van de woning zal het energielabel sterk verbeteren. Dat speelt een steeds grotere rol bij de waarde en verkoopprijs van een woning.

Ik spreek met de bewoonster af dat ik nog even meekijk naar de verschillende offertes zodra die binnen zijn. Maar dat alles uit de rekensom pleit vóór verduurzaming én goed zal uitpakken voor de portemonnee van de bewoonster, is al overduidelijk.

Wil je ook hulp bij het maken van een plan voor je huis? Vraag een energiecoachgesprek aan!