Een groen dak

Een groen dak (met sedumplanten) kan meer water opnemen dan een gewoon plat dak. Het dak moet wel stevig zijn en 75 kg per m2 kunnen dragen. Bij grote regenbuien kan het groene dak regenwater opnemen waardoor het riool niet overbelast raakt. Daarom geeft ons waterschap, Amstel, Gooi en Vecht, een subsidie van € 20 per m2, met een maximum van € 1100 per adres. Op de website van het waterschap lees je er meer over.

Enkele voordelen van een groen dak:

  • Verhoogt de levensduur van het dak
  • Het dak kan meer water opnemen
  • Betere warmtewering + geluidsisolatie
  • Verbetert rendement zonnepanelen
  • Biodiversiteit en milieu verbeteren
  • Ziet er mooi uit!

Sedum is een plant die veel kan hebben en door het jaar heen van kleur verandert. Er worden verschillende soorten gecombineerd voor een levendig dak. Een sedumdak is niet beloopbaar en daardoor niet geschikt als dakterras.

Eerst zien hoe het dak kan worden? De leverancier heeft in Scherpenzeel een aantal groendaken liggen. Kijk voor meer informatie op de site van Energie Verbonden.

Meer weten of direct inschrijven?

Meer informatie over deze actie vind je op deze pagina. Schrijf je dan in via het inschrijfformulier.

Zelf doen of laten doen

Als je een offerte aanvraagt, krijg je een aanbod voor beide mogelijkheden. Wanneer je kiest voor zelf doen brengt de leverancier de materialen bij je thuis.

Samen met de buren?

Samen werken met je buren loont. Dit levert niet alleen meer mooie platte daken op, maar ook een nog betere prijs bij onze leverancier en vanaf 3 deelnemers meer subsidie van het waterschap.

Combineren met zonnepanelen?

Bij een groot plat dak is het mogelijk een sedumdak te combineren met zonnepanelen. Omdat de sedumplantjes het dak verkoelen neemt de opbrengst van de zonnepanelen nog iets toe. De combinatie van sedum en zonnepanelen is maatwerk. Neem daarom contact op met de coördinator via groendak@wattnu.org.

Laatste ontwikkelingen

Naast de mogelijkheid om in Scherpenzeel te kijken zijn we in samenwerking met de AltijdWerkplaats in Bussum ook bezig om een aantal proefopstellingen te maken. Vanaf mei kunt u deze bekijken in de Groene Ruyter ( De Ruyterlaan 24 a in Bussum). U kunt daar ook meer informatie over het vergroenen van uw omgeving krijgen. Wist u bv dat u ook een subsidie van het waterschap krijgt voor de aanschaf van watertonnen? Ook daar kan de AltijdWerkplaats u meer over vertellen. Wilt u nog verder en bv het regenwater van uw dak gebruiken om niet alleen uw tuin mee te sproeien, maar ook als grijswatersysteem? Dan bent u weer bij Wattnu aan het goede adres voor advies en praktijkervaring!