Tip: Vervang enkel glas!

19 december 2022

En als dit niet kan: raamfolie en Doe-het-zelf-voorzetraam helpen tegen kou. Veel oudere (huur-)huizen in Gooise Meren hebben nog enkelglas ramen. Of het oudere type dubbelglas (te zien door met je telefoon een flitsfoto vlak bij het raam te maken en te kijken of alle reflecties dezelfde kleur hebben).
Raamfolie Albert Woortman

Dit snel laten vervangen door bijvoorbeeld HR++ glas zou het beste zijn. Door leveringswachtlijsten of bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont lukt dit niet altijd. Woningcorporaties zijn bezig huizen uit te rusten met geïsoleerde gevels en modern isolatieglas. Maar dat kost tijd.

Met een simpele folie van een paar euro voor je ramen kan je nu al veel warmteverlies voorkomen en zo geld besparen. Tot die conclusie kwam onderzoeksbureau TNO onlangs. Met de folie wordt oud enkel glas van een isolerende luchtlaag voorzien. Zo kan de warmte meer binnen worden gehouden. Raamfolie plakken kost je een kwartiertje werk per raam. Je kunt de folie na de winter laten zitten, want het helpt ook om de zomerwarmte buiten te houden. De folie laat ook goed licht door.

Hoe maak en plaats je een opzetframe met kozijnfolie?

Voorzetraam met houten latjes en raamfolie

TNO bedacht ook een snel en gemakkelijk zelf te maken voorzetraam met houten latjes en raamfolie, als tijdelijke isolatiemogelijkheid. Zij heeft berekend wat het effect is van raamfolie en een voorzetraam en wat een goede afstand tot het raam is. Uit het onderzoek bleek dat een voorzetraam van houten latjes en raamfolie maakt dat enkelglasruiten tot wel 35 procent minder warmte doorlaten. Bij oud dubbelglas gaat het om 20 procent. Het beste resultaat heb je als je het voorzetraam op 3 centimeter van het enkelglas zet. Er is dan een afdoende dikke laag met stilstaande lucht tussen de kamer en het enkelglas. Deze stilstaande lucht zorgt voor de extra isolatie. Een kleine bijkomende waarschuwing: gebruik geen voorzetramen bij HR-glas, want dat kan hierdoor knappen.

https://www.warmte365.nl/nieuws/tno-ontwerpt-voorzetraam-tegen-energiearmoede-64ABB1B0.html