Wattnu winteracties
Winteractie 1: Zet ‘m op 60
De meeste mensen weten niet dat cv-ketels standaard op een hoge fabrieksinstelling staan, maar efficiënter werken op (of onder) 60 graden. Het aanpassen van de keteltemperatuur is zó gebeurd, kun je in een eigen huis zélf doen en levert veel voordelen op:
- Gemiddeld tot zo’n € 60 per jaar besparing.
- Minder gas, minder CO2-uitstoot.
- Gelijkmatiger kamertemperatuur en een stiller cv-systeem.
- Radiatoren worden niet meer gloeiend heet.
- De lucht in huis wordt schoner. Door hete radiatoren ontstaat 'stofschroei' wat slecht is voor de luchtkwaliteit.
"Als je de knop lager zet, is er iets meer tijd nodig om het huis warm te krijgen, maar het blijft comfortabel. Ik vergelijk het maar met een auto die te snel optrekt. Het is een stuk zuiniger om dat rustig aan te doen. We verbruiken nu ruim 30% minder gas.”
Is het met de cv op 60 toch te koud in huis? Dan is het een goed idee om naar de isolatie van je huis te kijken. Een energiecoach van Wattnu kan daarbij helpen tijdens een energiecoachgesprek!
Winteractie 2: lekken checken!
Voel je kou binnenkomen in je huis? Ga eens op 'kierenjacht'. Door kieren en naden komt niet alleen kou bínnen, maar ontsnapt ook warme lucht naar buíten.
- Bij houten vloeren vind je de grootste kieren en naden, vooral bij de plinten. Het isoleren van de vloer kan een groot deel van de lekken oplossen. Het is hierbij belangrijk dat het isolatiemateriaal goed aansluit op de muren. Naden tussen de vloer en de muur kunnen (achter de plinten) nog extra worden afgekit. Je kunt ook de plinten voorzien van een tochtband.
- Ook rondom kozijnen vind je vaak kieren en naden. Dit kun je verhelpen met goede tochtstrips. Ook goed hang- en sluitwerk kan kieren verkleinen.
- Aansluitingen van daken en het dak zelf kunnen ook kieren vertonen. Deze kun je afsluiten met acrylaatkit. Grotere naden kun je dichten met isolatiemateriaal.
- Om tocht aan de onderkant van de deur tegen te gaan, kun je deurborstels plaatsen. Doe dit niet onder binnendeuren, want lucht binnenshuis moet kunnen doorstromen.
Naden en kieren dichten, is een maatregel die je makkelijk zelf kunt nemen en die écht wat oplevert. Let wel: wanneer je huis goed geïsoleerd en tochtvrij is, is het heel belangrijk om goed te ventileren. Door te ventileren zorg je dat de lucht in huis gezond blijft. Lees meer over goed ventileren op de website van Milieu Centraal.
Winteractie 3: verwarm alleen de ruimte waar je bent
Je bespaart veel gas door de radiator uit te draaien in de ruimtes waar je niet (lang) bent. Denk aan: slaapkamers, de zolderkamer en de gang.
Als je een kamer verwarmt en de kamer ernaast niet, houd dan de tussendeuren dicht. Vooral bij de deur naar de gang is dit belangrijk: warme lucht gaat via het trapgat makkelijk naar boven, waardoor de verwarming in de woonkamer harder moet werken.
Met slimme radiatorknoppen kun je de warmte per ruimte instellen. Deze radiatorknoppen kosten wel wat, maar verdienen zich zeker terug door de besparing op gas die je ermee bereikt. Op Milieucentraal vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van slimme thermostaten, dat je kan helpen een keuze te maken.