Energie educatie

Hoe werkt elektriciteit? Hoe kreeg je het vroeger warm in huis? En hoe maken we energie steeds duurzamer? Belangrijke onderwerpen voor scholieren, zowel op de basisschool als de middelbare school! Daarom biedt Wattnu in samenwerking met Omgevingseducatie creatieve energielessen voor verschillende leeftijdsgroepen.

Energielessen voor basisscholen

Voor basisscholen is er een leuk aanbod aan creatieve energielessen voor de groepen 5, 6, 7 en 8. Verzorgd door Omgevingseducatie samen met de energiecoaches van Wattnu.

Voor groep 5 is er een les over stroom besparen. De gastdocent geeft een leuke en leerzame ledbeestjes workshop en leerlingen krijgen een speurtocht mee naar huis om te onderzoeken hoe zij kunnen besparen op de energierekening. De speurtocht kan worden nabesproken met een energiecoach.

Groep 6 gaat aan de slag met isolatie. Zij gaan zelf een huisje isoleren met verschillende materialen en ontdekken wat het beste werkt.

Groep 7 bezoekt de educatieve tentoonstelling Kompas op Groen* en gaat met opdrachten op reis door de tijd. Hoe werden huizen 100 jaar geleden verwarmd en hoe gaan we dat in de toekomst doen?

Groep 8 speelt het interactieve energiebespaarspel, met begeleiding van energiecoaches. Leerlingen maken hun eigen poster met energiebespaartips.

Wil je als school (één van) deze creatieve lessen inzetten of meer informatie opvragen? Kijk op de website van Omgevingseducatie of mail naar info@omgevingseducatie.nl.

* Kompas op Groen is een samenwerking tussen de werkgroep Kompas op Groen, Wattnu, UITEN creatieve educatie, Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gooise Meren en Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Verschillende manieren om energie te besparen, een stopmotion animatie gemaakt door leerlingen van het Montessori Lyceum

Projecten of lessen voor het voortgezet onderwijs

Ook middelbare scholen kunnen wij in samenwerking met Omgevingseducatie een project of les over duurzaamheid en energie aanbieden. Een paar voorbeelden:

Voor Warme Truiendag gingen de eerstejaars van het Montessori Lyceum zelf een warme trui maken van bestaande truien, én een bijbehorende poster met energie bespaarslogan ontwerpen.

De leerlingen van havo 3 van het Vituscollege in Bussum speelden het energiebespaarspel en gingen vervolgens aan de slag met het meten van het verbruik van lampen en apparaten, het zelf in elkaar zetten van een vijverpompje op zonne-energie of het opsporen van 'warmtelekken' met een warmtecamera.

Voor leerlingen van het voormalig Willem de Zwijgercollege werd de projectweek ‘Verduurzamen van historische panden’ ontwikkeld. De 2e-klassers verbeeldden hun creatieve verduurzamingsideeën in maquettes en vlogs, geïnspireerd door gastdocenten en in samenwerking met de energiecoaches van Wattnu.
De beste ideeën werden tentoongesteld tijdens de Open Monumentendag 2022 in het Bensdorpgebouw.

Voor de leerkracht: informatie en leuke filmpjes

Wil je als leerkracht zelf aandacht besteden aan het onderwerp energie of duurzaamheid? Dan vind je hier een selectie van websites en filmpjes, gericht op de bovenbouw van de basisschool.

  1. Hoe werkt elektriciteit? Bekijk dit filmpje van Schooltv (2.40 min) om te snappen hoe elektriciteit wordt opgewekt en wat er eigenlijk precies uit het stopcontact komt.
  2. Na bovenstaand filmpje weten we hoe een elektriciteitscentrale werkt en weten we dat energie een reactie is op verbranding. Lees op WikiKids welke verschillende soorten brandstoffen er zijn.
  3. Deze interactieve schoolplaat geeft heel veel voorbeelden van energie in en rondom huis. Bekijk de filmpjes in de schoolplaat die uitleggen waar en hoe je energie kunt besparen en energie kunt opwekken.
  4. Waarom is energie van fossiele brandstof eigenlijk slecht voor het milieu? In dit filmpje van Schooltv (4.39 min) laten Matthijs en Kiefer zien hoe dat zit.
  5. Welke energie kunnen we gebruiken die níet slecht is voor het milieu? Dit korte filmpje (1.51 min) geeft het antwoord: Schooltv: Zonne-energie - Energie van de toekomst!