Energie educatie

Hoe werkt elektriciteit? Hoe kreeg je het vroeger warm in huis? En hoe maken we energie steeds duurzamer? Belangrijke onderwerpen voor scholieren, zowel op de basisschool als de middelbare school! Daarom biedt Wattnu in samenwerking met Omgevingseducatie energielessen én is er voor basisschool leerlingen een leuke tentoonstelling: Kompas op Groen!

Energielessen

Wattnu-energiecoaches werken mee aan educatieprojecten in Gooise Meren. Zij geven praktische energielessen die goed aansluiten op duurzame dagen of projectweken van middelbare scholen. Op basisscholen kunnen wij leuke, creatieve lessen verzorgen rondom het thema energie en duurzaamheid. 

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er ook de educatieve tentoonstelling Kompas op Groen met een aansluitend lesprogramma. Daarin staat energie door de jaren heen centraal. Kompas op Groen wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Rabobank.

Als school aanmelden of informatie opvragen? Kijk op de website van Omgevingseducatie of mail naar info@omgevingseducatie.nl.

Voor de leerkracht: informatie en leuke filmpjes

Wil je als leerkracht zelf aandacht besteden aan het onderwerp energie of duurzaamheid? Dan vind je hier een selectie van websites en filmpjes, gericht op de bovenbouw van de basisschool.

  1. Hoe werkt elektriciteit? Bekijk dit filmpje van Schooltv (2.40 min) om te snappen hoe elektriciteit wordt opgewekt en wat er eigenlijk precies uit het stopcontact komt.
  2. Na bovenstaand filmpje weten we hoe een elektriciteitscentrale werkt en weten we dat energie een reactie is op verbranding. Lees op WikiKids welke verschillende soorten brandstoffen er zijn.
  3. Deze interactieve schoolplaat geeft heel veel voorbeelden van energie in en rondom huis. Bekijk de filmpjes in de schoolplaat die uitleggen waar en hoe je energie kunt besparen en energie kunt opwekken.
  4. Waarom is energie van fossiele brandstof eigenlijk slecht voor het milieu? In dit filmpje van Schooltv (4.39 min) laten Matthijs en Kiefer zien hoe dat zit.
  5. Welke energie kunnen we gebruiken die níet slecht is voor het milieu? Dit korte filmpje (1.51 min) geeft het antwoord: Schooltv: Zonne-energie - Energie van de toekomst!

Voor kinderen: help mee met energie besparen!

Doe mee aan de challenge en maak een energieplan met een van je ouders of iemand anders in je familie of buurt!

Bespreek in een energiegesprek met welke kleine maatregelen je handig energie kunt besparen en welke grote maatregelen ook nog mogelijk zijn. Wanneer de bewoners meer hulp nodig hebben bij de grote maatregelen kunnen ze bij de energiecoaches van Wattnu terecht.

Aanmelden Energiecoach Junior

Jouw gegevens

Welke maatregelen gaan jullie uitvoeren? 

Minimaal 3 opties aanvinken

We hebben ook gesproken over

Wil de bewoner iets zeggen over dit energiegesprek?

Met wie is het energiegesprek gevoerd? (vul hier de gegevens van de bewoner in)

Nieuwsbrief Wattnu