Tip: Verminder elektriciteitsverbruik van koelkast of vriezer

6 december 2022

Koelkasten en vriezers verbruiken veel elektriciteit. Door bij het dagelijks gebruik op een aantal zaken te letten, verbruik je minder energie.

Kies de juiste koeltemperatuur: ideaal is 4 graden Celcius voor de koelkast en maximaal -18 graden voor de vriezer.

  • Zorg ervoor dat etenswaren zijn afgekoeld voordat ze in de koelkast gaan. Zo voorkom je dat de koelkast of vriezer opwarmt en extra moet koelen.
  • Doe de koelkast zo vol mogelijk. Hoe meer er in de koelkast staat, hoe minder warme lucht er naar binnen stroomt. Er hoeft dus minder gekoeld te worden. Tip: zet flessen water in de koelkast waar normaal lege plekken zijn. Zo verbruik je minder energie.
  • Plaats de koelkast niet naast een warm apparaat zoals een oven. Dit zorgt er namelijk voor dat de koelkast harder moet werken en dus meer energie verbruikt.
  • Check of de deur van de koelkast nog wel goed sluit. Zo komt er geen warmte in de koelkast.
  • Zorg ervoor dat de vriesgedeeltes regelmatig worden ontdooid. IJs in de koel- of vrieskast vermindert het vriesvermogen.

Met een slimme stekker kun je het stroomverbruik van het apparaat meten. Vervang als het kan die oude koelkast of vriezer voor een energiezuinig apparaat. Volgens Milieu Centraal verbruiken nieuwe koelkasten slechts tot 150 kWh aan stroom per jaar. Ter vergelijking: een koelkast van 8 jaar oud verbruikt jaarlijks wel 350 kWh.

Kijk voor meer tips bij onze 24 bespaartips en 8 koeltips.