Column: Mee met de energiecoach

Wattnu energiecoach Ruud komt bij heel veel mensen thuis. Hij hoort en ziet de leukste dingen. Die kunnen we met hem gaan meebeleven in de nieuwe column 'Mee met de energiecoach'. In de eerste aflevering neemt Ruud ons mee naar een stel dat net een nieuw huis heeft gekocht; een echte opknapper. Of blijkt het een afknapper? Lees het in de column van Ruud!

Het begint met ambitie

Ze waren gevallen voor de locatie. ‘Een pittoreske straat uit het begin van de vorige eeuw nabij het centrum van Bussum’, stond er op Funda. En ook: ‘Een kluswoning, die naar eigen inzicht gerenoveerd en verduurzaamd kan worden’. In de praktijk betekende dat een uitgewoonde woning, waarvan de voordeur niet eens meer open kon. Of ik achterom wilde lopen, werd via het raampje in de deur gevraagd.

Ik was uitgenodigd om met de nieuwe bewoners mee te kijken naar wat er allemaal moest gebeuren om het net gekochte huis te verduurzamen en van het gas af te krijgen. Een grote ambitie, zo bleek al snel na binnenkomst. De meegebrachte warmtecamera hoefde ik niet eens uit mijn tas te halen. Het was alleen op zicht én gevoel al duidelijk dat de woning een aaneenschakeling van ‘warmtelekken’ was. Vloer, muren, dak, … niets was geïsoleerd en de meeste kozijnen, ramen en deuren bleken rot.

Woning onder de loep

De bewoners waren zo verstandig om vóór de renovatie het gratis advies van een Energiecoach in te winnen. Het werd uiteindelijk een huisbezoek van ruim drie uur waarbij we de hele woning onder de loep namen. Nog nooit kwam mijn bouwkundige achtergrond zo goed van pas. Mijn bezoek leidde tot een scala aan tips en adviezen hoe bij de renovatie optimaal te verduurzamen, puntsgewijs opgenomen in mijn verslag en in het Hoomdossier.

De bewoners zijn inmiddels druk in de weer om onder meer via de collectieve inkoop van Wattnu offertes aan te vragen. De ambitie is om voor de komende winter de schil van de woning gerenoveerd en geïsoleerd te hebben. Daarna wordt de binnenkant aangepakt. Het is al met al een intensief en tijdrovend traject waarbij ik als energiecoach voor vragen en advies beschikbaar blijf. Want niets leuker om de metamorfose van uitgewoonde kluswoning naar comfortabel, mooi en duurzaam nieuw thuis mee te beleven!

Ook een energiecoach laten meekijken in je (nieuwe) huis? Vraag een energiecoachgesprek aan!