En toen… was er lokaal opgewekte energie!
13 februari 2025
“En toen was er ineens energie! Niet zomaar energie, maar de eerste lokaal opgewekte stroom die 100% lokaal wordt verbruikt.” Zo opent Hella van der Wijst het feest in Theater Spant ter gelegenheid van de opening van de eerste solar carport van Gooise Meren.

Buiten, onder de zonnepanelen van de solar carport vindt aan het einde van de middag de openingshandeling plaats. Geen zon te bekennen deze middag, maar drukt de pret niet. Na tromgeroffel steken Barbara Boudewijnse van gemeente Gooise Meren, Sjoerd Lodema van Provincie Noord-Holland, Martin Valkenburg en Miel Janssen van Wattnu de stekker in het stopcontact: een zwaailicht begint te loeien.
Terwijl het feest buiten doorgaat voor kinderen die zich vermaken met springkussens en popcorn, staat de volwassenen binnen in Theater Spant een programma te wachten rondom het thema lokale opwek van elektriciteit.
Lange adem
Martin Valkenburg, projectleider bij Wattnu, trapt het programma af met een filmpje dat in drie minuten laat zien waar hij en zijn team drie jaar mee bezig zijn geweest. “We begonnen in augustus 2021, met een klein team en zonder enige ervaring met het bouwen van solar carports. Als we hadden geweten wat we allemaal zouden tegenkomen, waren we er misschien nooit aan begonnen”, vertel Martin grappend.
Omwonenden, voetbalvereniging SDO en theater Spant dachten van meet af aan mee. Bij de bouw werd er rekening gehouden met ballen die op het dak konden belanden vanaf het voetbalveld. En met de locatie van het trafohuisje vanwege mogelijke geluidsoverlast voor omwonenden. Na drie jaar voorbereidingen treffen, met vooral een lange adem voor het aanvragen en wijzigen van vergunningen, werd het daadwerkelijk bouwen en operationeel krijgen van de carport in drie maanden afgerond. “Dankzij heel veel partijen én participanten en omwonenden”, benadrukt Martin, terwijl op het scherm achter hem de namen verschijnen van meer dan 250 mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming.
Meedenken in oplossingen
Belangrijk voor de totstandkoming zijn in ieder geval Provincie Noord-Holland en gemeente Gooise Meren. Namens de gemeente neemt wethouder Barbara Boudewijnse plaats op het podium, en namens de provincie zit beleidsadviseur Sjoerd Lodema er. Hij vervangt gedeputeerde Rosan Kocken, die de opening moet missen vanwege griep. Wattnu voorzitter Miel Janssen bedankt hen van harte. “Dank aan de provincie voor de extra middelen die de carport mogelijk hebben gemaakt”. En: “Dank aan de gemeente, waar iedereen meedacht in oplossingen.”
Hella van der Wijst vraagt de wethouder waarom de gemeente zo genegen was om actief mee te werken aan het project. “We moéten in beweging komen voor de energietransitie”, antwoordt Barbara Boudewijnse. "Van projecten waar we nog niet bekend mee zijn, kunnen we veel leren. Het vraagt in eerste instantie een lange adem, maar ik ben er van overtuigd dat we daardoor in de toekomst sneller kunnen gaan. Het is duidelijk dat we als gemeente daarbij niet zonder partners als Wattnu en de inzet van alle vrijwilligers kunnen.”
Voor Provincie Noord-Holland past het solar carport project uitstekend in de ‘zonneladder’, vertelt beleidsadviseur zon Sjoerd Lodema. “In een land waar we weinig ruimte hebben, zetten we in op dubbel gebruik van ruimte. Dus: zonnepanelen op bestaande bebouwing, op daken, gevels en terreinen. En local for local, bottom- up initiatieven, daar willen wij nog veel meer van.”
Miel Janssen legt ook nog een keer de nadruk op de rol van de burger: “Ik geloof heel sterk in de derde weg: de weg tussen bedrijven, de markt en de overheid. Daarbij zijn burgers aan zet, verenigd in een energiecoöperatie.
Heft in eigen handen
Niet toevallig is de voorzitter van EnergieSamen, de koepelorganisatie van energiecoöperaties, de volgende spreker in lijn. “Vroeger hadden we publieke energiegemeenschappen; overheid en gemeenschap waren één. Wat de energiecoöperaties van nu doen, is het heft opnieuw in eigen handen nemen.”
Miel sluit het sprekersrijtje af met een mooi beeld: Wattnu werkt met een grote club inwoners aan veel verschillende kanten van de energietransitie: van energie-ongelijkheid voor mensen die de energierekening niet kunnen betalen, tot energie-educatie voor het basis- en middelbaaronderwijs, tot lokale energie opwek en verbruik. Voor dat laatste zet hij het liefst een kaasstolp over Gooise Meren. Hoe mooi zou het zijn als we alle elektriciteit die we in Gooise Meren kunnen opwekken, ook híer gebruiken. De solar carport is de eerste stap, er zullen nog veel stappen volgen.
Lokale elektriciteit voor publieke laadpalen van TotalEnergies
De opening wordt afgesloten met een 'klimaat quiz'. Die glansrijk wordt gewonnen door Sjoerd Moorman van TotalEnergies. Sjoerd woont echter niet in Gooise Meren en moet de hoofdprijs van de quiz dan ook doorgeven aan nummer 2: Ed, inwoner van Gooise Meren. Hij gaat naar huis met een waardebon voor een uitkeringsrecht in het volgende lokale opwekproject van Wattnu ter waarde van 250 euro.
Dat Sjoerd deze prijs mag overhandigen aan een inwoner, is louter toeval maar sluit wonderwel aan bij de beweegredenen van TotalEnergies om zich te verbinden aan projecten als de solar carport. Stefan Evers, Managing Director TotalEnergies Charging Solutions: “Het lokaal opwekken en verbruiken van zonne-energie, via een carport naar onze publieke laadpalen, draagt bij aan verdere verduurzaming van de gemeente Gooise Meren. Dankzij de concessie van MRA-elektrisch in de gemeente hebben we deze innovatie weten te realiseren, een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking.”
Achtergrond
In mei 2024 riep energiecoöperatie Wattnu inwoners van Gooise Meren op om te participeren in deze solar carport aan de Dr. Abraham Kuyperlaan in Bussum. Al snel gaven meer dan 100 inwoners gehoor aan de oproep en kochten een uitkeringsrecht. De bouw kon beginnen. Eind 2024 stond het geraamte van de solar carport en zijn de zonnepanelen geplaatst. In januari vond de technische keuring plaats en werd de solar carport in gebruik genomen. De solar carport is het eerste lokale opwekproject waarvan de stroom óók 100% lokaal wordt verbruikt.
De solar carport is mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Noord-Holland, met medewerking van gemeente Gooise Meren en met dank aan MRA-elektrisch en TotalEnergies Charging Solutions Nederland.
Nieuws
Bekijk meer nieuws10 juni 2025
Stem op ons als beste idee van anwb!
In elke provincie schenkt het ANWB Fonds € 15.000,- aan het mooiste maatschappelijke project op het gebied van betaalbare mobiliteit of energie. Wattnu is daarvoor genomineerd! Wij maken kans op dit bedrag voor een project waarmee we 196 huurders laten profiteren van zonne-energie. Help jij om dit project te realiseren? Stem dan op ons via: ANWB Fonds!