Eerste Solar Carport in Gooise Meren

17 juli 2023

De gemeenteraad van Gooise Meren heeft recent akkoord gegeven op het aanleggen van een ‘solar carport‘ bij parkeerterrein De Kuil in Bussum. Op dit terrein, gelegen bij voetbalvereniging SDO en naast theater Spant!, krijgen de 148 parkeerplaatsen een overkapping met 943 zonnepanelen. De zonnepanelen voorzien zo’n 180 huishoudens van energie.

Energie voor 180 huishoudens

De solar carport is een initiatief van energiecoöperatie Wattnu, voor, door en met inwoners van gemeente Gooise Meren, en wordt ook door Wattnu geëxploiteerd. Daarmee is de solar carport 100% in lokaal eigendom. Wattnu streeft naar de ontwikkeling van lokale duurzame energie opwek, door lokale participatie, voor lokaal verbruik en tegen lokale prijzen. Wattnu realiseert dit project met subsidie van provincie Noord-Holland. Bewoners krijgen de mogelijkheid om te investeren in de installatie middels participaties. Omwonenden van de Kuil krijgen hierbij voorrang.

Het streven is om de solar carport aan het eind van dit jaar te realiseren, maar dat is afhankelijk van een aantal voorwaarden.

Steeds meer lokale energie opwek

Het solar carport team van Wattnu heeft nog 32 parkeerplaatsen geïdentificeerd in Gooise Meren die in aanmerking zouden kunnen komen voor overkapping met zonnepanelen. De gemeente wil deze plannen waar mogelijk ondersteunen om vol in te kunnen zetten op duurzame energieopwekking door dubbelgebruik van de grond, dus via zon-op-parkeerplaats, maar ook zon-op-dak en zon-op-infrastructuur. Omwonenden worden daarbij goed geïnformeerd; omwonenden van De Kuil zijn sinds de eerste plannen in een aantal informatiesessies in Spant! meegenomen in de plannen. In het uiteindelijke ontwerp zijn hun suggesties verwerkt en vragen en zorgen zoveel mogelijk geadresseerd.