Teken de toekomst

Hoe ziet de toekomst eruit? Met gebouwen, auto's en apparaten die weinig energie verbruiken en die energie zelf opwekken? We nodigen alle basisscholen en basisschoolleerlingen uit om na te denken over energie van en in de toekomst en mee te doen aan deze wedstrijd. Op school of thuis. Download en print het wedstrijdblad, ga aan de slag en maak kans op een prijs!

Doe mee aan deze wedstrijd!

Wattnu bestaat 10 jaar en om dit te vieren, organiseren we op zaterdag 3 juni een Energiefestival voor iedereen in Gooise Meren. De teken- en ontwerpwedstrijd maakt deel uit van het Energiefestival.

We nodigen alle basisscholen en basisschoolleerlingen uit om mee te doen aan de wedstrijd en na te denken over energie van en in de toekomst! Leerlingen kunnen een energiezuinig huis, een energiezuinige keuken of kamer, of een energiezuinige school tekenen. Of misschien hebben ze wel een goed idee voor een energiebesparend apparaat?! 

-> Download het tekenwedstrijdblad (te printen op A3 of A4)

-> Bekijk het uitlegfilmpje

Informatie en inspiratie: leuke filmpjes

Waar denk jij aan als we het hebben over energie besparen, energie opwekken en 'schone' energie? In de links hieronder vind je informatie en inspiratie voor je tekening. De filmpjes zijn gericht op de bovenbouw van de basisschool.

  1. Hoe werkt elektriciteit? Bekijk dit filmpje van Schooltv (2.40 min) om te snappen hoe elektriciteit wordt opgewekt en wat er eigenlijk precies uit het stopcontact komt.
  2. Na bovenstaand filmpje weten we hoe een elektriciteitscentrale werkt en weten we dat energie een reactie is op verbranding. Lees op WikiKids welke verschillende soorten brandstoffen er zijn. 
  3. Deze interactieve schoolplaat geeft heel veel voorbeelden van energie in en rondom huis. Bekijk de filmpjes in de schoolplaat die uitleggen waar en hoe je energie kunt besparen en energie kunt opwekken. 
  4. Waarom is energie van fossiele brandstof eigenlijk slecht voor het milieu? In dit filmpje van Schooltv (4.39 min) laten Matthijs en Kiefer zien hoe dat zit.
  5. Welke energie kunnen we dan gebruiken die níet slecht is voor het milieu? Dit korte filmpje (1.51 min) geeft het antwoord: Schooltv: Zonne-energie - Energie van de toekomst! 

Voor de leerkracht

We hopen dat zoveel mogelijk basisscholen meedoen aan de tekenwedstrijd. We begrijpen dat dit (les)tijd kost en hebben geprobeerd het zo makkelijk en leuk mogelijk te maken om de tekenwedstrijd in schooltijd op te pakken. De doelgroep is de bovenbouw. De wedstrijd kan natuurlijk ook ingezet worden in 'meerkunners'lessen. 
Lukt het niet de wedstrijd in de groep of de meerkunnersles in te zetten, dan zouden we het heel fijn vinden als je het wedstrijdblad aan de leerlingen mee naar huis geeft, zodat degenen die het leuk vinden thuis aan de slag kunnen!

Ontvang je graag geprinte A3 wedstrijdbladen, dan brengen we die met alle plezier naar je school. Stuur hiervoor een mail naar: wedstrijd@wattnu.org.

Tekeningen inleveren en bekendmaking winnaar

  • Kinderen kunnen hun tekeningen of ontwerpen inleveren tijdens het Energiefestival in het gemeentehuis van Gooise Meren, op zaterdag 3 juni, tussen 14.00 uur en 17.00 uur.
  • Leerlingen die willen meedoen maar op 3 juni verhinderd zijn, kunnen een foto van hun tekening of ontwerp tot 2 juni mailen naar wedstrijd@wattnu.org.
  • In de week volgend op 3 juni ontvangt de winnaar bericht op zijn of haar emailadres en sturen we een berichtje naar de school.

NB: Op het Energiefestival zijn er allemaal leuke dingen te doen voor kinderen (en hun ouders), dus leerlingen komen zeker niet alleen voor het inleveren van hun tekening!

Wat valt er te winnen?

  • Alle kinderen die hun tekening of ontwerp inleveren tijdens het Energiefestival, krijgen een lekkere beloning.
  • De winnaar van de wedstrijd krijgt natuurlijk een echte prijs. Deze brengen wij graag langs op school en wanneer school interesse heeft, geven wij in de klas van de winnaar een les over energie van de toekomst.