Schone energie uit Muiden!

19 april 2024

Aan de Maxisweg in Muiden wordt schone energie opgewekt! Op het dak van de Bredius sporthal liggen 422 zonnepanelen die de sporthal zelf én zo'n 55 huishoudens van energie kunnen voorzien. Woensdag 17 april werd het dak officieel geopend door wethouders Barbara Boudewijnse en Jelmer Kruijt. “Dít zijn de stappen die we moeten zetten.”

Groene participanten

Het ‘zonnedak’ op sporthal Bredius is het negende dak in Gooise Meren waarop collectieve zonnepaneelinstallaties zijn gelegd. Het zonnedak is een initiatief van de lokale energiecoöperatie Wattnu en gemeente Gooise Meren en kwam tot stand dankzij de inwoners die de zonneinstallatie financieel mogelijk maakten.

33 inwoners konden vanaf 250 euro inleg participeren in dit project. Met hun inleg hebben zij 15 jaar recht op een uitkering voor elke gesubsidieerde kilowattuur die door de installatie wordt geproduceerd. Een aantal participanten is aanwezig bij de opening. Eén van hen woont in een appartement in De Krijgsman. “Omdat ik geen eigen zonnepanelen kan nemen, vond ik het een goed idee om dit zonnedak mee te financieren”, zegt hij. Ook andere aanwezige participanten hebben een inleg gedaan omdat zij willen meewerken aan de opwek van groene stroom in hun eigen omgeving.

Ook lokale opwek van groene stroom mogelijk maken?

Ook lokale opwek van groene stroom mogelijk maken? Dat kan door te ‘participeren’ in zonneprojecten. Je helpt zo mee aan de lokale opwek van groene stroom én verdient aan de opwek. Het eerstvolgende project is de Solar Carport de Kuil. Naar verwachting gaat de werving van participanten midden mei van start. Meld je alvast aan voor de wachtlijst!

Lees verder

Hobbels

De symbolische opening van het dak wordt gedaan door wethouder duurzaamheid Barbara Boudewijnse en wethouder sport Jelmer Kruijt. Voor Barbara Boudewijnse, die ook bij eerdere zonnedakopeningen aanwezig was, is het vertrouwde kost. Zij kent inmiddels ook de verhalen over de ‘hobbels’ die er bij elk nieuw dak weer blijken te zijn. Ook bij dit dak ontbraken die hobbels niet. Rob Roos, die vanuit Wattnu als vrijwilliger nauw bij het project is betrokken, stond vele malen op het dak om te bekijken wat er nu weer mis was.

Maximale capaciteit

“Het project liep al 2 jaar voordat we eindelijk ‘operationeel’ waren”, vertelt projectleider Martin Valkenburg. “En amper een week daarna, lag alles alweer stil door een brand in de meterkast – die overigens niets te maken had met de panelen.” Maar, eind goed, al goed, want Rob kan nu tevreden mededelen dat met het doorbreken van de zon de afgelopen dagen op piekmomenten de maximale capaciteit die we kunnen terug leveren al wordt bereikt. "Vanaf de start op 1 februari is er in totaal al 18 megawattuur geproduceerd, en vandaag op één dag 435 kilowattuur." 

Ook wethouder Kruijt is tevreden: "Heel mooi om te zien dat sport en de energietransitie hier samen komen! Dit is met maar liefst 422 zonnepanelen voorlopig het grootste zonnedak in onze gemeente. Veertig panelen zijn van de gemeente zelf en zorgen voor de energievoorziening van de sporthal. De overige 382 panelen zijn door participanten gefinancierd. Op deze manier geven we samen invulling aan de uitdagingen waarvoor we staan."

1000 daken

Het zonnedak Bredius is één van de ‘1000 daken’ in Gooise Meren waarop grote zonne-installaties kunnen worden gelegd om lokaal groene stroom op te wekken. 1000 daken is een project van energiecoöperatie Wattnu. 

Lees verder