Politieke avond zonnepanelen

24 februari 2023

Wattnu voorzitter Miel Janssen sprak woensdag 22 februari in tijdens de politieke avond van Gemeente Gooise Meren over zonnepanelen op monumenten en in beschermde dorps- en stadsgezichten. Met de nieuwe beleidsregel Zonnepanelen op Erfgoed wordt een belangrijke stap gezet voor verduurzaming. Wattnu roept op om de nieuwe regel zo snel mogelijk vast te stellen.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat ook monumenten een grote bijdrage moeten leveren aan energiebesparing en schone energieopwekking. Met de nieuwe beleidsregel Zonnepanelen op Erfgoed wordt een belangrijke stap gezet. Energiekosten lopen in deze woningen extra hard op en de huidige regels zijn een grote frustratie voor veel bewoners van erfgoed.

Evenwicht tussen beschermen en verduurzamen

De nieuwe beleidsregel heeft volgens Wattnu een goed evenwicht gevonden tussen beschermen van erfgoed en ruimte geven voor verduurzamen. We zijn dan ook blij dat we het gesprek kunnen voeren over deze belangrijke stap. Tijdens de politieke avond van de gemeente op 22 februari riep Miel Janssen namens Wattnu op om de nieuwe regel zo snel mogelijk vast te stellen en ook andere knellende welstandsregels voor erfgoed te moderniseren.

Lees hieronder onze inspraak.