Grootste collectieve zonnedak van Gooise Meren

23 mei 2023

Stekker in het stopcontact en de bouwlamp gaat aan! Met deze symbolische actie openden wethouders Barbara Boudewijnse (duurzaamheid) en Mark Marshall (gemeentelijk vastgoed) samen met Fleur Elfrink van Liander het grootste collectieve zonnedak van Gooise Meren, op het dak van Breeduit in Bussum.

Het zonnedak is alweer het achtste collectieve zonnedak dat met de hulp van Wattnu tot stand is gekomen, én dankzij de financiering van 32 inwoners van Gooise Meren. De zonnepanelen op het dak wekken naar verwachting jaarlijks 131.000 kWh elektriciteit op, goed voor 60 ton CO²-besparing.

Veel geleerd voor de toekomst

Het zonnedak kwam niet zonder problemen tot stand. Miel Janssen, voorzitter van Wattnu, vertelt bij de opening dat hij samen met de projectleider drie jaar geleden voor het eerst op het dak stond. “Vervolgens ging alles wat mis kon gaan ook mis en duurde het project vele malen langer dan gepland. Maar juist door al die tegenslag hebben we ook ontzettend veel geleerd dat we in de toekomst kunnen gebruiken bij het realiseren van andere zonnedaken”, zegt Janssen. 

Zowel Fleur Elfrink van netbeheerder Liander en wethouder Barbara Boudewijnse zijn het er zeker mee eens dat de opgedane ervaring goed van pas zal komen bij andere projecten, die snel zullen volgen in het kader van de energietransitie. Boudewijnse: “Er komt zoveel kijken bij het realiseren van een groot zonnedak. Hoe fijn is het dat er heel veel vrijwilligers bij Wattnu zijn die die daaraan willen meewerken.

Verduurzaming met 1000 daken 

De gemeente en Wattnu werken nauw samen aan de verduurzaming en de energietransitie. Het ‘1000 daken project’ van Wattnu bracht binnen Gooise Meren ruim duizend daken met een oppervlakte van minimaal 250 vierkante meter in kaart. Samen met de eigenaar bekijkt Wattnu’s 1000-daken-team of het dak geschikt is voor het opwekken van energie. Ook helpt het team met het in kaart brengen van de verschillende subsidie- en financieringsopties. Vervolgens ondersteunt Wattnu de eigenaar bij de aanschaf van zonnepanelen. 

Eigenaren van grote daken kunnen zich voor een kosteloos vooronderzoek en meer informatie aanmelden via 1000daken@wattnu.org.