Opening collectieve zonnedaken

9 maart 2023

Woensdag 8 maart openden wethouders Barbara Boudewijnse en Nico Schimmel samen met Hans Toonen de nieuwe collectieve zonnedaken van Toyota Toonen en Brandweer Naarden. Een feestelijke mijlpaal voor het 1000-daken project, waarin we samen met de gemeente en FIN bedrijvenvereniging inzetten op zonne-energie voor verduurzaming en de energietransitie.

Hans Toonen had in november 2021 een eerste gesprek met het 1000-daken team van Wattnu. Op zijn showroom had hij al panelen gelegd voor eigen gebruik en het dak van de werkplaats wilde hij wel inzetten voor energie-opwek voor anderen. Twintig bewoners investeerden tezamen in de aanleg van 278 panelen op zowel Toyota Toonen als Brandweer Naarden. De zonnedaken zullen jaarlijks zo’n 90.000 kWh aan stroom opleveren, goed voor 36 huishoudens en 60 ton CO2 besparing. Op woensdag 8 maart wordt de totstandkoming van de collectieve zonnedaken feestelijk gevierd met een officiële opening door wethouders Boudewijnse en Schimmel, gevolgd door een borrel. 

1000 daken voor duurzame energie

Wattnu startte in 2021 samen met de gemeente Gooise Meren en in nauwe samenwerking met bedrijvenvereniging FIN het 1000-daken project. Met dit project zetten de partijen vol in op 'zon op dak' in het kader van verduurzaming en de energietransitie. Wattnu bracht daarvoor binnen Gooise Meren ruim 1000 daken met een oppervlakte van minimaal 250 m2 in kaart. Samen met de eigenaar bekijkt Wattnu’s 1000-daken-team of het dak geschikt is voor het opwekken van energie. Ook biedt het team inzicht in de verschillende subsidie- en financieringsopties, wat voor een groot dak een ingewikkeld proces kan zijn. Vervolgens ondersteunt Wattnu de eigenaar bij de aanschaf van zonnepanelen.

FIN bedrijvenvereniging is vanaf de start enthousiast over dit project en werkt actief mee. Wattnu is nog in gesprek met acht andere ondernemers op Gooimeer Noord, -Zuid en de Nieuwe Vaart om zonnepanelen aan te leggen. Recent zijn Wattnu, gemeente en FIN ook een project gestart om een visie te ontwikkelen hoe op bedrijventerrein Gooimeer een slim energienetwerk kan worden gecreëerd waarbij opwek, opslag en verbruik van energie optimaal op elkaar kan worden afgestemd.

Ook meewerken aan groene stroom?

Eigenaren van grote daken kunnen zich voor een kosteloos vooronderzoek en meer informatie aanmelden via 1000daken@wattnu.org.