Meer wooncomfort dankzij vrijwilligers

4 maart 2024

Vorige week plaatsten de vrijwillige energiecoaches, -buddies en -klussers van Wattnu de laatste plexiglas voorzetramen bij huizen op het Kocherplantsoen in Muiderberg. Daarmee rondden zij een groot verduurzamingsproject af waar bewoners nú al de vruchten van plukken. 

Meer dan 350 uur werk

In totaal plaatsten de vrijwilligers van energiecoöperatie Wattnu bij 31 woningen hoogwaardig plexiglas voorzetramen. In de voorbereiding en uitvoering van het project staken de vrijwilligers gezamenlijk meer dan 350 uur!

De bewonerscommissie Kocherplantsoen ging samen met Wattnu alle bewoners langs, waarna Wattnu kon beginnen met het voorbereidend werk. Na een offerteronde langs 4 verschillende leveranciers, bestelde Wattnu de op maat gemaakte materialen. Vervolgens werd huis voor huis aangepakt. Per woning plaatsten de energiecoaches voorzetramen voor 5 enkelglas bovenramen en aan de binnenzijde van 1 bergingsdeur.

De bovenlichten en bergingsdeuren van de woningen - uit 1970 en nog niet op de renovatieplanning - zijn nog van enkel glas; koud dus! Het plaatsen van voorzetramen van stevig plexiglas is de één na beste oplossing na dubbelglas en maakt direct verschil.

Meer comfort in huis

Bewoners hebben na deze omvangrijke klusactie veel minder last van condens en geluid. Ook merken ze dat het huis sneller opwarmt tijdens koude dagen. “Het leefklimaat is veel aangenamer,” vindt Mits Soeurt, secretaris van de bewonerscommissie. “Al met al is het wooncomfort enorm toegenomen.”

In Muiderberg is het extra belangrijk om woningen goed te isoleren. Een goede isolatie is van belang bij verwarming door aansluiting op een warmtenet, dat er in Muiderberg in de nabije toekomst naar verwachting zal komen.

Image 19 02 24 11 31

Dit project werd mogelijk gemaakt door de vrijwillige Energiecoaches -buddies en -klussers van Wattnu, Bewonerscommissie Kocherplantsoen, een subsidie van de Rabobank en de gemeente Gooise Meren, en gebeurde in overleg met Woningbouwcorporatie Gooi en Omstreken.