Informatieavond ‘Spiegel Duurzaam’ goed bezocht

28 juni 2022

Eind juni vond de eerste informatieavond van Spiegel Duurzaam plaats in een afgeladen Spieghelkerk in Bussum. Meer dan 230 Spiegelbewoners werden nader geïnformeerd over de transitie naar duurzame energie in hun wijk.

In maart 2022 heeft de gemeente in de ‘Transitievisie Warmte’ per wijk vastgelegd hoe de route naar aardgasvrij er in 2050 uit gaat zien. Door de klimaatverandering, torenhoge energieprijzen, politieke instabiliteit en de afhankelijkheid van Russisch gas is de overgang naar duurzame energie nu urgenter dan ooit.

Omdat in het Spiegel veel oudere huizen staan met een laag energielabel en een hoog energieverbruik, heeft bewonersvereniging Vrienden van het Spiegel een commissie opgericht: Spiegel Duurzaam. Deze commissie heeft als doel Spiegelbewoners te ondersteunen bij vragen als: hoe kunnen we ons als bewoners nu al voorbereiden op de transitie? Wat zijn de logische stappen? Hoe kunnen wij elkaar daarbij helpen? De commissie werkt nauw samen met de gemeente en met Wattnu.

Voor veel bewoners van de wijk genoeg redenen om naar de Spieghelkerk te komen. Hella van der Wijst, journalist en bewoner van het Spiegel, trapte af met een inspirerend interview met wethouder Duurzaamheid Barbara Boudewijnse. Vervolgens lichtte de gemeente de route naar aardgasvrij toe en legde Wattnu uit hoe bewoners concreet aan de slag kunnen. Via een energiecoachgesprek aan huis (Aanvragen energiecoachgesprek aan huis - Wattnu), warmtescan van de woning en collectieve inkoopacties op het gebied van isolatie, glas en sedumdaken. (Denk je over isolatie, zonnepanelen of een groen dak? Doe dan mee met onze collectieve inkoopacties! - Wattnu).

Doel is de komende jaren vol op isolatie in te zetten en tot 50% energiebesparing te komen. Dat verklaart de grote belangstelling voor de adviezen van de Wattnu energiecoaches en de vele aanmeldingen na afloop. Voor herhaling vatbaar!

Kijk terug

Presentaties

De presentaties zijn terug te lezen: