Feestelijk Energiefestival

5 juni 2023

Zaterdag 3 juni vierde Wattnu haar 10-jarig bestaan met een Energiefestival in het gemeentehuis van Gooise Meren. Een feestje voor iedereen: van jong tot oud, van goed geïnformeerde energie-bespaarder tot aan de beginner die nog veel vragen heeft. Met als kers op de taart de ondertekening van het convenant voor samenwerking tussen Gemeente Gooise Meren en Wattnu.

Markt met informatiestands

Je in het zweet fietsen op de energiefietsen of een zwier geven aan het energierad. Afgelopen zaterdag werd er heel wat energie opgewekt door de meer dan 300 bezoekers van het Energiefestival. De fietsen en het rad zorgden voor een feestelijke entree voor de bezoekers van de informatiemarkt, met kramen over energie besparen, isoleren en energie opwekken. Naast deze onderwerpen waaraan Wattnu werkt, waren er partners aanwezig die informatie konden geven over collectieve inkoopacties voor isolatiematerialen, sedumdaken en zonnepanelen. 

Prijsuitreiking duurzaamheidsworkshop

Het festival werd geopend door wethouder duurzaamheid, Barbara Boudewijnse, die vertelde heel blij te zij met Wattnu als partner om samen te werken aan de energietransitie in Gooise Meren. Barbara reikte ook de prijzen uit aan de winnaars van de duurzaamheidsworkshop op het Willem de Zwijger college, waar groepjes leerlingen hebben gewerkt aan verduurzamingsplannen voor monumentale panden in Gooise Meren. De 2e-klassers bedachten creatieve en innovatieve oplossingen voor het Vestingmuseum in Naarden, Kinderdagverblijf Bommelburcht in Bussum en de Wilhelminakerk in Bussum. 

Duurzame toekomstideeën

Ook jongere kinderen waren aan de slag gegaan met het nadenken over een duurzame toekomst voor Gooise Meren. Met de tekenwedstrijd 'Teken de toekomst' voor basisscholen, konden zij hun fantasie aan het werk zetten. En daar kwamen geweldige ideeën uit voort van de kinderen! Een energie-opwekkende glijbaan (van Mila); een auto die kan zweven door magneten (van Daan); lantaarnpalen van vuurvliegjes (van Sia) en een regenboog die energie opwekt (Liz). De prijsuitreiking voor deze wedstrijd volgt!

Convenant voor langdurige samenwerking

Naast vermaak en gezelligheid, werden er in de Raadszaal serieuze zaken besproken: hoe gaan we samen voor de energietransitie zorgen? Wat kunnen bewoners doen en wat is de rol van de gemeente? Het festival werd afgesloten met de ondertekening van het convenant dat een langdurige samenwerking tussen de gemeente en energiecoöperatie Wattnu vastlegt. Twee jonge inwoners waren daar getuige van. Aan hen de belofte dat, terwijl zij opgroeien tot volwassenen, er hard gewerkt zal worden aan minder uitstoot, schone energie en een aardgasvrije toekomst voor Gooise Meren.

Energiefestival Collage