Energienoodfonds weer geopend!

22 januari 2024

Mensen met een hoge energierekening kunnen vanaf vandaag weer om een financiële bijdrage vragen. Het is de tweede keer dat het Tijdelijk Noodfonds Energie opengaat. De voorwaarden zijn veranderd, zodat meer mensen in aanmerking komen voor financiële steun.

De energieprijzen liggen nog steeds hoger dan voor de Russische inval in Oekraïne. Ondanks het feit dat gasprijzen al enkele maanden dalen, komt de energierekening waarschijnlijk niet meer op het niveau van voor 2022. En dat leidt bij veel mensen tot energiearmoede.

"De behoefte aan financiële ademruimte is ook in 2024 heel groot", zegt Lodewijk Asscher, vertegenwoordiger van het Noodfonds. Volgens hem hebben bijna 40.000 mensen via de site laten weten dat ze een financiële bijdrage willen ontvangen.

Het geld uit het fonds is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 200 procent van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden is dat een maandelijks bruto-inkomen van 3.200 euro. Voor samenwonenden ligt de grens op 4.480 euro. Deze inkomensgroep komt in aanmerking voor een bijdrage uit het fonds als ze per maand meer dan 10 procent van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. Bij de vorige ronde lag dit percentage nog op 13 procent, waardoor nu meer mensen aan de voorwaarden van het fonds voldoen.

Huishoudens die tot 130 procent van het sociaal minimum verdienen, kunnen een bijdrage krijgen als ze 8 procent van hun inkomen kwijt zijn aan energie. Die grens lag eerder op 10 procent. Het Noodfonds betaalt zes maanden lang het deel van de energierekening dat boven die 8 of 10 procent uitkomt.

Bron: nieuwssite nu.nl

Meer informatie en checken of je in aanmerking komt