100 energiecoaches staan klaar om te helpen!

7 november 2023

Isoleren in Gooise Meren? Wattnu helpt je op weg - staat te lezen op de borden langs de weg in Gooise Meren. Daarmee brengen we onder de aandacht dat meer dan 100 Wattnu coaches, vrijwilligers die een speciale opleiding hebben gehad, klaarstaan om inwoners gratis en onafhankelijk te helpen met het (beter) isoleren van hun huis.

Eén van de hoofdactiviteiten van Wattnu is het informeren en helpen van inwoners om energie te besparen door kleine en grote maatregelen; van gedragsverandering tot woningisolatie. Energiecoaches van Wattnu doen op aanvraag huisbezoeken waarbij ze de woning én het gedrag van de bewoners onder de loep nemen. Samen brengen energiecoach en bewoners in kaart wat er gedaan kan worden om energie te besparen, in welke volgorde, welke investeringen daarvoor nodig zijn en wat dat oplevert.

“Te duur om niets te doen”

De energiecoaches van Wattnu zijn vrijwilligers met een energiecoach-opleiding die mede-inwoners belangeloos helpen. De meesten van hen doen dit omdat ze verduurzaming belangrijk vinden. Ruud, de energiecoach die op de campagneposter staat, legt zijn vrijwillige inzet uit met zijn persoonlijke ‘lijfspreuk‘: “Het is zowel voor het milieu als voor je portemonnee te duur om niets te doen!“

Ook een energiecoachgesprek aan huis? Vraag het meteen aan!

15.000 woningen label D of lager

De energiecoaches hebben een flinke opgave in Gooise Meren: volgens RVO hebben 15.280 woningen energielabel D of lager. Dit energielabel betekent dat een huis slecht geïsoleerd is en veel warmte verliest. En dat leidt weer tot hoge energiekosten voor de bewoners en een hoge CO2-uitstoot die slecht is voor het milieu.

Mensen die recht hebben op energietoeslag, kunnen een Wattnu energiebuddy en klusser uitnodigen om gratis energiebesparende middelen aan te brengen in huis. Ook dit kost de bewoner niets, zelfs de benodigde materialen zijn gratis.

Recht op energietoeslag? Vraag een energiebuddy aan!

De Slimme Isolatiegids

Terwijl de borden langs de weg hangen, valt bij inwoners van Gooise Meren deze week ook ‘De Slimme Isolatiegids‘ op de deurmat. Deze gids is een uitgave van Gemeente Gooise Meren. De gids bevat informatie over woningisolatie en handreikingen voor inwoners, en verwijst ook naar de hulp die de energiecoaches en -buddies van Wattnu kunnen bieden.

In de gids komen onder andere nieuwe bewoners van Gooise Meren aan het woord die ervaring hebben opgedaan met Wattnu, zij vertellen: “Energiecoach Ruud was super enthousiast en gaf tijdens een ronde door het huis veel informatie. Ook achteraf kregen we nog een heel verslag. Het is bewonderenswaardig dat ze dat doen.“ (bron: De Slimme Isolatiegids, Gemeente Gooise Meren)