Warmtenet Muiderberg

Duurzame en betaalbare warmte. Samen goed geregeld!

Bewonersavonden Duurzame Warmte in Muiderberg, Kerk aan Zee op 15 en 20 oktober 2020

De beide avonden zijn door bewoners online bijgewoond via een professionele livestream.

De opname van de bijeenkomst op 20 oktober 2020

Een coöperatief warmtenet Muiderberg

Muiderberg duurzaam en betaalbaar verwarmen, kan dat? Ja, dat kan! Want in het IJmeer zit voldoende warmte in het oppervlaktewater om heel Muiderberg duurzaam en aardgasvrij te verwarmen. Bovendien, de komende jaren wordt in Muiderberg het riool vernieuwd, dus waarom deze kans niet benutten om er een warmtenet in te leggen? En wat blijkt? Dit is helemaal niet zo’n gekke gedachte. Het gelijktijdig aanleggen van het warmtenet scheelt veel geld en maakt een warmtenet nog interessanter. Een coöperatief warmtenet, waarbij bewoners zelf eigenaar zijn, is niet alleen duurzaam, maar ook lokaal en maakt Muiderberg onafhankelijk van commerciële marktpartijen. Allemaal redenen voor Wattnu en de gemeente Gooise Meren om aan de slag te gaan en deze plannen verder uit te werken.

Aquathermie als warmtebron voor het warmtenet

Een 70 °C warmtenet dat gebruik maakt van aquathermie blijkt voor bewoners de meest rendabele oplossing. De warmte die van nature in het oppervlaktewater aanwezig is wordt opgeslagen in warmtebronnen onder de grond. Dit water wordt vervolgens verwarmd tot 70 °C en via een warmtenet naar de woningen vervoerd waar het op deze zelfde temperatuur de woning ingaat. In het algemeen is 70 °C is voldoende om bestaande woningen te verwarmen en om de woning te voor zien van warm kraanwater.

Voor en door bewoners

Een warmtenet voor en door bewoners kan als we het samen goed regelen. Hiervoor is het van belang om met elkaar de uitgangspunten te bepalen. De volgende uitgangspunten zijn bepalend voor de uiteindelijke keuze voor een coöperatief warmtenet.

Duurzaam
De gebruikte energie is hernieuwbaar en opgewekt uit natuurlijke bronnen

Betaalbaar
de warmte oplossing is niet duurder dan de huidige aardgas oplossing

Collectief
met elkaar en bereikbaar voor iedereen

Sluit je aan!

Wattnu start met een apart kernteam van Muiderbergers om medebewoners te ondersteunen. Vrijwillige energiecoaches van Wattnu gaan bewoners adviseren hoe ze hun woning kunnen voorbereiden op een aansluiting op het warmtenet. Ambassadeurs gaan aan de slag om buren en straatgenoten te informeren en enthousiasmeren over dit project. Ook in de projectorganisatie is ruimte voor zzp’ers om mee te denken en te doen.

Door aan te sluiten als lid van Wattnu blijft iedereen op de hoogte van alle ontwikkelingen, activiteiten en bewonersavonden. Alle ideeën, opmerkingen en interesse om mee te doen ontvangen we graag via muiderberg@wattnu.org.