Om bewoners te ondersteunen bij het nemen van maatregelen om energie te besparen en om het overstappen naar nieuwe energiebronnen makkelijker te maken, heeft de overheid de landelijke campagne #Iedereendoetwat gelanceerd. Kijk voor meer informatie op www.iedereendoetwat.nl.
#Iedereen doet wat
Voedsel, vervoer, hergebruik en energie zijn de vier thema’s die centraal staan bij #Iedereendoetwat. Op het gebied van energie kunnen bewoners zelf maatregelen nemen om minder te gebruiken en ook om energie op te wekken. Dit thema sluit heel goed aan bij de doelstellingen die de gemeente Gooise Meren heeft geformuleerd om in 2050 een energiebesparing van 50% te hebben gerealiseerd. De gemeente werkt hierin nauw samen met energiecoöperatie Wattnu.
Wat doen we in Gooise Meren?
Voor deze campagne gaat de gemeente Gooise Meren in gesprek met inwoners en bedrijven om zichtbaar te maken welke maatregelen er door bewoners en bedrijven worden genomen om bij te dragen aan energiebesparen en energieopwekken. Deze filmpjes zijn te zien op het Youtube kanaal van de gemeente. Klik hier voor het filmpje met een bewoner in Bussum en klik hier voor het filmpje met een nationaal bekend bedrijf in Naarden. In de komende periode komen er ter inspiratie nog meer filmpjes online.
Wat doet Wattnu?
Energiecoöperatie Wattnu is er voor en door bewoners, zonder winstoogmerk en zonder commercieel belang. Wattnu ondersteunt bewoners om zelf maatregelen te nemen in het verduurzamen van de eigen woning, om zo met elkaar een bijdrage te leveren aan de energietransitie. De vrijwillige energiecoaches van Wattnu helpen bewoners op weg met het nemen van kleine en grotere maatregelen bij energie besparen, energiebewustwording en energieopwekking.
Iedereen doet wat, wat kun je zelf doen?
- Aanvragen van een energiecoachgesprek
- Quickscan met een warmtecamera
- Aanvragen van een online energiegesprek met een waardebon van €50,-
- Deelnemen aan collectieve inkoop isolatiemaatregelen voor de eigen woning
- Deelnemen aan collectieve inkoop zonnepanelen op de eigen woning
- Deelnemen aan collectieve zonnestroomprojecten
- Bekijken van informatie over het verduurzamen van monumenten of panden in beschermd gezicht
- Deelnemen aan opleiding tot energiecoach om buurtbewoners verder te helpen
- Lid worden van Wattnu om zo op de hoogte te blijven van alle projecten en activiteiten op het gebied van energie besparen en opwekken