Financiën

De prijzen voor de verschillende maatregelen zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Maar uw energierekening ook. Nog steeds geldt: verduurzamen is op de langere termijn een goede investering. Maar hoe betaal je het?

Subsidie voor isolatie: ISDE

Gelukkig zijn de subsidiebedragen dit jaar flink verhoogd. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet je 2 maatregelen laten uitvoeren en moet er een minimaal aantal m2 gedaan worden. Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren. De subsidie wordt na afloop aangevraagd en uitbetaald. De maatregelen hoeven niet gelijktijdig genomen te worden. Er mag 12 maanden tussen de beide facturen liggen.

Kijk voor meer informatie op subsidiepagina. Alle details voor deze subsidie lees je op de website van de overheid.

Let op: je kunt per maatregel maar 1x subsidie krijgen. Het is daardoor niet mogelijk om bijvoorbeeld eerst subsidie te vragen voor de ramen aan de voorkant van je huis en dan na een paar jaar nog een keer subsidie voor de achterkant.

Zonnepanelen: BTW terug

Voor zonnepanelen krijg je geen subsidie. Als particulier kun je wel de BTW terugvragen; dat scheelt 21%. Deze teruggave vraag je aan bij de belastingdienst. Op de website van de belastingdienst staat een duidelijk stappenplan. Zie je daar tegenop? Via de leveranciers kun je, voor nog geen € 100, je teruggave uitbesteden.

Groen dak (en andere groene maatregelen)

Ons waterschap Amstel, Gooi en Vecht geeft subsidies voor verschillende maatregelen om beter om te gaan met regenwater. Ook dit zijn subsidies achteraf. Je kunt er meer over lezen bij de uitgebreide informatie over groene daken of op de website van het waterschap zelf.

(Groen) lenen

Voor de verduurzaming van je huis zijn er speciale leenmogelijkheden: een duurzaamheidslening. De rente is lager dan voor een gewone lening en de condities zijn ook beter. Er zijn 2 aanbieders:

  • Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Onze gemeente is aangesloten bij dit fonds. Meer informatie vind je op SVn
  • Een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op de website lees je er meer over

Naast deze leningen zijn er ook de gangbare mogelijkheden zoals een (extra) hypotheek, een groene hypotheek of een persoonlijke lening. Neem daarvoor contact op met je bank of een financieel deskundige.

Geld lenen betekent ook terugbetalen. Door je huis te verduurzamen heb je minder last van stijgende energieprijzen en verdien je als het ware de aflossing terug. Omdat isolatie en zonnepanelen een lange levensduur hebben, langer dan de looptijd van een lening, levert je investering daarna ook rendement op.
Een financieel deskundige kan daar meer over vertellen.

Spaargeld

Door energie te besparen verlaag je je energierekening. Als je spaargeld hebt, verdien je met de huidige lage rente en stijgende inflatie niet veel geld. Je geld levert meer op als je je huis isoleert of investeert in zonnepanelen.