Meten is weten: met de energiedisplay weet je hoeveel energie je verbruikt!

20 oktober 2022

Ook als apparaten niet aanstaan kunnen ze energie verbruiken. Alleen al door stekkers uit te trekken kun je besparen. Janna Mud, energiecoach bij energiecoöperatie Gooise Meren Wattnu: “Pas achteraf, op het maandoverzicht, zie je wat je energieverbruik was. Maar waarom is het zo hoog? Met hulp van een klein apparaatje, de energiedisplay, weet je dit op elk moment van de dag.

Een energiedisplay helpt om zicht te krijgen op het elektriciteits- en gasverbruik. “Je krijgt direct inzicht in je handelen. Meten is weten!”, aldus Janna. Wattnu nodigt bewoners van Gooise Meren uit om ook dit inzicht te krijgen. En aan de slag te gaan door één van de gratis roulerende Wattnu Energiedisplays aan te vragen. Woningcorporaties in Gooise Meren ondersteunen dit initiatief om hun huurders te helpen.

Bewoner de heer Mouthaan (foto) wilde zijn display zelfs overnemen van Wattnu: “Ik ben erg enthousiast over het apparaat. Handig, makkelijk in de bediening en je ziet in een oogopslag hoe het met je verbruik en de kosten daarvan is gesteld. Het zet je ook aan het denken! Waarom gebruik ik op dit moment zoveel energie? Waarom loopt de meter op? Wat kan ik doen om haar te kalmeren?

Daarbij, het display staat er nu een aantal weken; ik vind het echt jammer als mijn verbruiksdata weer verloren gaan. Ik raad echt iedereen aan om dit apparaat in huis te nemen. Het is simpel, snel en je energieverbruik is gemakkelijk af te lezen. Ik promoot het in mijn eigen omgeving.”

De heer Mouthaan heeft de leendisplay omgeruild voor een nieuw eigen energiedisplay en kon zijn gegevens daarop overzetten. Hij gaat verder met zijn zoektocht om zijn energieverbruik te drukken.

De besparing kan flink oplopen

Het kleine kastje wordt door de energiecoach in het stopcontact gestoken en gekoppeld aan de slimme meter (versie vanaf 2014). Het schermpje laat precies zien hoeveel energie er op dat moment wordt verbruikt. Naast het gasverbruik, ziet je ook welke apparaten in uw huis heel veel energie in een korte tijd verbruiken,. Zoals de droger of wasmachine. Apparaten die in de standby-stand staan en onopgemerkt energie verbruiken, worden snel opgespoord. In veel huizen kan het ‘sluipverbruik’ behoorlijk zijn. Soms wel tot 50% van de elektriciteitsrekening. 

Energiecoach Janna: “De besparing kan inderdaad flink oplopen. Het verbruik van één watt aan energie gedurende een jaar kostte voor de energieprijsstijging al €1,75  Nu lopen de jaarlijkse besparingen alleen maar verder op. En daar komt de besparing aan gas nog eens bij.” Na een aantal weken komt de energiecoach de display weer ophalen. De meetgegevens worden samen geanalyseerd. Het resultaat: een heel gericht en praktisch energie bespaaradvies.

Energiedisplay aanvragen

Wattnu plaatst de roulerende displays op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Bij de plaatsing wordt een borg van €20 gevraagd, die je weer terugkrijgt tijdens de tweede afspraak. 

Lees verder